Dacă vă apar foarte uşor vânătă şi nici măcar nu vă puteţi aminti ce le-a provocat, este posibil că suferiţi de fragilitatea capilarelor. După toate probabilităţile, observaţi uneori vânătăi pe gingii în timpul spălării pe dinţi şi vă deranjează în mod frecvent epistaxisul, fără cauze evidente. Puteţi să nu acordaţi atenţie deosebită acestor simptome, însă trebuie să ştiţi că ele sunt provocate, de regulă, de particularităţile alimentaţiei dumneavoastră.

Hemoragia poate apărea ca o consecinţă a faptului că vasele sangvine mici, aşa-numitele capilare care împânzesc gingiile, devin atât de slabe, încât cea mai mică traumă provocată de periuţa de dinţi sau cea mai mică lovitură cauzează deteriorarea lor.

Această reducere a rezistenţei capilarelor este cauzată de degradarea colagenului, proteina conjunctivă din care sunt formaţi pereţii capilarelor. Rezistenţa redusă a colagenului la rupere, inconsistenţa structurii lui reprezintă o consecinţă directă a alimentaţiei incomplete.

Recomandat
Deficitul vitaminei C are un rol cu mult mai important decât deficitul celorlalte substanţe alimentare în procesul de slăbire a pereţilor capilarelor şi în hemoragiile excesive. Hemoragia gingiilor este unul dintre cele mai timpurii (şi mai puţin periculoase) simptome ale deficitului vitaminei C. Procuraţi vitamina C (acidul ascorbic) sub formă cristalică (pulbere). O linguriţă conţine 4 g de vitamina C.

Acţiunea vitaminei C de combatere a fragilităţii capilarelor se va amplifica dacă o veţi suplimenta cu bioflavonoizi. În acest sens acţionează eficient bioflavonoidul hesperidină.

Vitamina E acţionează eficient atât în cazul erupţiei hemoragice provocată de infecţie (aşa-numita „purpură"), cât şi în cazul reacţiei negative a organismului la un medicament sau la un alergen care provoacă fragilitatea capilarelor. Nu se poate afirma că vitamina E este capabilă să înlăture cauza apariţiei bolii. Ea vă poate ajuta numai să scăpaţi de erupţie.

Deficitul zincului poate contribui la fragilitatea vaselor sangvine ale pielii subţiate a persoanelor de vârstă înaintată. Administraţi zilnic 100 mg de zinc sub formă de compus complex, pe parcursul a trei-şase luni. Fiţi atenţi: administrarea zincului sub formă ionică poate provoca deficitul altor microelemente, cum este cuprul, din cauza concurenţei la asimilarea în intestin. Forma complexă a preparatelor previne o astfel de concurenţă şi permite organismului să asimileze în mod normal toate microelementele.

Contraindicat
Aspirina reduce coagularea sângelui şi poate contribui la apariţia vânătăilor şi a hemoragiilor îndelungate în cazul leziunilor capilare.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment