Hemoroizii nu sunt altceva decât o dilataţie varicoasă într-un loc destul de sensibil. Vasele sangvine care acumulează sângele din ţesuturile rectului formează o plasă complicată, numită plexul venos rectal. Vasele rectului (asemeni vaselor părţii inferioare ale picioarelor, unde, de asemenea, deseori se observă dilataţii varicoase) sunt afectate din cauza acţiunii îndelungate a presiunii şi pe alocuri se dilată.

Cauzele pot fi surplusul de greutate, sarcina şi constipaţia cronică care vă obligă să vă încordaţi în timpul defecaţiei. Această boală apare în mod frecvent la persoanele care stau pe scaun cea mai mare parte a zilei. De aceea riscul apariţiei acestei boli este foarte mare în rândul şoferilor şi secretarelor, de exemplu.

Ca şi în cazul dilataţiilor varicoase ale vaselor sangvine ale picioarelor, fluxul de sânge din vasele dilatate poate avea o viteză atât de mică, încât să se formeze un nou coagul, un tromb. Când aceasta se întâmplă, senzaţiile de durere obişnuite şi pruritul cresc. Tratarea trombului hemoroidal se face pe cale chirurgicală: medicul deschide hemoroidul şi extrage cheagul de sânge. Această rapidă şi destul de simplă intervenţie chirurgicală ameliorează situaţia aproape instantaneu.

Recomandat
Una dintre cele mai bune măsuri profilactice este alimentaţia cu conţinut crescut de produse fibroase, care contribuie la reglarea scaunului. Fibrele reţin apa în excremente şi previn constipaţia. Creşteţi treptat conţinutul produselor fibroase din alimentaţie, până la 40-50 g pe zi. Creşterea treptată este deosebit de importantă. Nu încercaţi să treceţi imediat de la consumul obişnuit de 15 g de fibre la 50 g, întrucât puteţi avea colice şi meteorism abdominal şi veţi regreta că aţi folosit metoda aceasta!

Consumul cantităţilor mari de apă sau lichide în care predomină apa (ceaiul fără zahăr sau băuturile dietetice răcoritoare) previne deshidratarea. În cazul în care organismul obţine o cantitate insuficientă de apă, el se străduieşte s-o păstreze, sporind asimilarea ei în intestine şi făcând, astfel, scaunul uscat, dur şi compact. Vă recomandăm să consumaţi cel puţin 2 1 de lichid necaloric zilnic. Aceasta înseamnă că nu trebuie să consumaţi băuturi răcoritoare! Acestea asigură hidratarea organismul, dar în afară de apă mai conţin şi 35 g de zahăr. N-ar fi deloc indicat să vă asiguraţi consumul de lichide golind zilnic şase sau şapte sticle de Coca-cola. Nu uitaţi că 2 1 de lichid este cantitatea minimă. Dacă depuneţi o muncă fizică sau faceţi exerciţii fizice în sală sau în aer liber pe timp de arşiţă, veţi avea nevoie de o cantitate dublă pentru a compensa pierderile de apă în urma transpiraţiei.

Vitamina C, graţie rolului său indiscutabil în întărirea pereţilor vaselor sangvine, contribuie la prevenirea afectării şi dilatării vaselor, inclusiv a celor din pereţii rectului. Administraţi cel puţin 500 mg de vitamina C de 2-3 ori pe zi.

Acizii graşi esenţiali, reglând sinteza eicosanoidelor, contribuie la activitatea normală a intestinelor şi la formarea cu regularitate a scaunului moale. Ei, de asemenea, atenuează senzaţiile de durere, reduc iritarea şi tumefierea ţesuturilor inflamate (dacă suferiţi de hemoroizi, atunci ştiţi cu siguranţă la ce ne referim când vorbim despre ţesuturi inflamate!).

Pentru a putea să beneficiaţi pe deplin de efectele consumului acizilor graşi esenţiali. începeţi prin alcătuirea unei diete de bază a macrocomponenţilor şi suplimentaţi-o cu acid linoleic şi untură de peşte în proporţia 1:4. Administraţi suplimentul de 1-3 ori pe zi. Poliena conţine deja acidul linoleic şi untura de peşte în proporţia necesară. Dacă preparatul acesta vă este inaccesibil, puteţi procura din farmaciile naturiste ulei enoleric, care conţine acid linoleic, şi untură de peşte.

Întrucât acestea nu sunt forme pure. dozarea va fi alta. Puteţi obţine un substitut acceptabil, consumând 500 mg de ulei enoteric, 1000 mg de untură de peşte şi 200 UI de vitamina E. de 1-3 ori pe zi. {În atenţia bolnavilor de diabet: untura de peşte poate fi cauza schimbărilor neaşteptate ale nivelului zahărului în sânge la unii diabetici. Urmăriţi cu atenţie nivelul zahărului în sânge, când consumaţi untura de peşte şi întrerupeţi tratamentul, dacă nivelul zahărului devine dificil de controlat.)

Contraindicat
Consumat în cantităţi mari, zahărul vă complică problemele cauzate de hemoroizi, provocând ridicarea nivelului insulinei. Aceasta poate creşte masa corpului şi tensiunea arterială şi poate stimula sinteza eicosanoidelor „rele" din acizii graşi esenţiali (vezi mai sus). Eicosanoidele „rele" provoacă inflamarea, senzaţiile de durere şi formarea cheagurilor de sânge. Eliminaţi sau reduceţi drastic consumul tuturor formelor de zahăr pur.

Preparatele medicamentoase narcotice, cum sunt codeina şi hidrocodonul, provoacă constipaţia şi, astfel, contribuie la dezvoltarea hemoroizilor. Ele se iau numai sub supravegherea medicului care vi le-a prescris. Chiar şi în acest caz trebuie să reduceţi, pe cât este posibil, perioada administrării lor, pentru a evita constipaţiile.

Consumul mare de aspirină provoacă constipaţia. Dacă suferiţi de hemoroizi, evitaţi administrarea cu regularitate a aspirinei. Două pastile, în cazul durerii de cap, nu vă vor dăuna, dar consumul zilnic vă poate provoca complicaţii. La nevoie, o puteţi înlocui cu acetominofen. Dacă aveţi nevoie de aspirină din alte considerente, utilizaţi forma amortizată, care conţine magneziu, şi care vă va proteja stomacul de acid şi va lichefia scaunul.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment