Nu vom vorbi de hernia obişnuită, care este compatibilă cu o viaţă şi activitate normală. Se ştie că hernia constă din ieşirea unor organe abdominale (intestine) printr-un orificiu, sub tegumentele omului. Acest proces se produce în momentul creşterii presiunii intraabdominale: eforturi fizice, ridicarea de greutăţi, tuse.

În raport de regiunea în care apare hernia ea este numită: hernie inghinală, crurală (la rădăcina coapsei), scrotală, ombilicală. Persoana respectivă îşi poate introduce singură din nou în abdomen organele herniate. Dar, după mai mulţi ani, este posibil ca organele din hernie să nu mai poată fi introduse la loc. Această complicaţie se numeşte hernie strangulată (gâtuită).

La locul strangulării bolnavul prezintă dureri vii, puternice, urmate de greţuri şi vărsături ori de oprirea gazelor şi scaunului. Din cauza presării intestinelor strangulate, acestea se pot gangrena, producând peritonita care pune în pericol viaţa bolnavului.

De aceea, la apariţia semnelor de mai sus, persoanele care au hernie strangulată trebuie să se prezinte imediat la spital pentru că numai tratamentul chirurgical le poate salva. Pentru prevenirea herniei strangulate, se recomandă ca să se opereze orice hernie din momentul în care a fost descoperită.

Atenţie! Pot avea o hernie strangulată şi persoanele care n-au ştiut niciodată că sunt posesoarele unei hernii.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment