O afecțiune frecventă a unghiilor este infecția provocată de fungi, care pot ataca atât unghia, cât și pielea de sub unghie (pat unghial). Fungii (ciupercile) pot infecta unghiile prin mici tăieturi în pielea din jurul lor sau prin deschiderea dintre unghie și patul unghial.
Onicomicoza (infectiile fungice ale unghiilor)
La persoanele sănătoase, o infecție fungică nu provoacă probleme prea grave. La început poate părea doar o problemă cosmetică. Însă, pe lângă durere și aspectul urât al unghiei, uneori micozele pot distruge unghia sau patul unghial. Onicomicozele, cum se mai numesc infecțiile fungile ale unghiilor, pot conduce la probleme mai serioase de sănătate la persoanele cu diabet sau la cele cu sistem imunitar slăbit (imunodeprimaţi).

Cauzele infecțiilor fungice ale unghiilor
Onicomicozele sunt produse de 3 clase de fungi: dermatofiții, care infectează părul, pielea, unghiile, drojdiile, care cresc în mod obișnuit la nivelul pielii și unghiilor, făcând parte din flora normală a organismului și mucegaiurile (non-dermatofiți), un tip de ciupercă găsită de obicei în pământ, dar care poate să crească și la nivelul pielii și unghiilor. Din categoria mucegaiurilor face parte și ciuperca ce produce micoza cunoscută ca piciorul atletului.

Fungii cresc cel mai bine în medii calde, umede și se pot transmite de la o persoană la alta. Infecțiile fungice pot fi contractate prin mersul desculț pe marginea piscinei, la duș, sau prin folosirea în comun a unor lucruri personale precum prosoapele sau forfecuțe.

Mai predispuse către infecții fungice sunt:
- persoanele peste 60 de ani;
- diabeticii sau persoanele care au sistemul imunitar slăbit;
- persoanele cu traumatisme sau alte leziuni ale unghiilor;
- persoanele care poartă încălțăminte care mențin transpirația;
- cele care își desfășoară activitatea în medii umede și calde;

Simptomele onicomicozei
Simptomele sunt variate și depind de tipul ciupercii care a produs infecția. O unghie afectată de o infecție fungică poate prezenta:
- striuri galbene la nivelul unghiei și patului unghial;
- depozite mici de fragmente cutanate și unghiale cu localizare subunghială;
- subțierea sau îngroșarea unghiei;
- decolorarea unghiei;
- unghia devine fragilă, casantă, își pierde luciul și se rupe cu ușurință;

Prevenirea infecțiilor fungice ale unghiilor
- înainte de culcare efectuați o igienă atentă a picioarelor și mâinilor cu apă și săpun, după care se poate aplica o cremă antifungică;
- șosetele trebuie să permită piciorului sa "respire", să fie din bumbac și să fie schimbate de fiecare dată ce piciorul a transpirat;
- încălțămintea trebuie să fie confortabilă, permeabilă pentru transpirație;
- la piscină, bazin, duș comun, este necesară purtarea papucilor;
- trebuie evitată folosirea comună a forfecuțelor, unghierelor, prosoapelor sau altor obiecte personale;

Tratamentul
Dacă tratamentul lipsește, micozele nu evoluează către dispariție. Infecțiile fungice sunt foarte greu de tratat. Chiar după ce au fost eliminate, ele pot reapărea cu ușurință. Medicația antimicotică cuprinde creme și loțiuni antifungice cu aplicare locală și medicamente orale, cu administrare sistemică, pentru cazurile mai grave.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment