Cervicita mucopurulentă reprezintă inflamația colului uterin, in care apare o secreție purulentă sau mucopurulentă în canalul endocervical.

Cauzele
Cele mai multe dintre cazurile diagnosticate cu cervicita sunt asimptomatice, dar exista cazuri in care aceasta apare in urma contactării unor boli cu transmitere sexuală. Cervicita mucopurulentă este destul de frecventă și este determinată de aceiași agenți patogeni care provoacă uretrita la bărbați.
Cervicita mucopurulentă - inflamația colului uterin
Simptome
Unul dintre cele mai frecvent întâlnite semne este creșterea cantității de secreție vaginală imediat după ciclul menstrual. În cazuri severe, aceasta are o culoare gălbuie si un miros neplăcut.

Alte simptome includ sângerările între menstre (metroragii), prurit și iritații vulvare, dureri la contactul sexual, senzație de usturime la urinare, dureri lombare joase si abdominale, iar in cazuri mai complicate de cervicita mucopurulentă, febra si grețuri.

Analize medicale de laborator
Pentru un diagnostic corect, se va recolta secreție vaginală și se va determina ph-ul acesteia. In cazul ulceratiilor genitale, medicul specialist poate recomanda testarea serologica pentru sifilis, iar daca se observa existenta verucilor genitale, se recomanda efectuarea testului Babes-Papanicolau sau genotiparea HPV. Daca se vor observa leziuni ale colului, se va efectua si o biopsie.

Diagnosticul
Examinarea ginecologica joaca un rol important in diagnosticarea cervicitei mucopurulente. Se va face o examinare a zonelor genitale externe, ce pot evidenția veruci, ulcerații, vezicule, eritem, inflamatii ale glandelor Batholin etc, dar si o examinare cu speculum, ce permite vizualizarea directa a peretilor vaginali si a colului uterin.

Tratament
Tratamentul afecțiunii este medicamentos si trebuie sa fie urmat de ambii parteneri sexuali. Antibioticele orale sunt eficiente pentru tratamentul gonoreei si infecțiilor cu Chlamydia si Trichomonas vaginalis. Daca simptomele persista in ciuda tratamentului medicamentos, zona inflamata a colului poate fi cauterizata.

Evolutie, Complicatii, profilaxie
Netratată corespunzător, cervicita poate evolua cu boala inflamatorie pelvina, infertilitate, sarcini extrauterine, endometrita, salpingita, avorturi spontane, cancer de col uterin, naștere prematura.

Recomandari medicale
Pentru a preveni aparitia cervicitei mucopurulente este indicat să nu aveți mai multi parteneri sexuali, sa folosiți prezervativele, să vă testați de BTS o data pe an (inclusiv partenerul), să urmați tratamentul prescris personalizat si nu unul recomandat altor persoane.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment