Nevii pigmentari sau alunițele reprezintă mici excrescențe colorate, ce se află în diferite zone pe piele. Orice persoană prezintă un număr mai mare sau mai mic de alunițe, unele dintre ele find considerate frumoase, altele, invers, inestetice.
Alunitele, excrescente colorate
Majoritatea persoanelor se nasc cu un număr de alunițe. Altele, din contra, apar după o perioadă de timp, mai frecvent până în jurul vârstei de 40 de ani. Expunerea de lungă durată la soare joacă un rol important în dezvoltarea alunițelor, îndeosebi a celor atipice sau displazice, cu potențial cancerigen. E cunoscut și rolul eredității în dezvoltarea alunițelor. În numeroase familii există mai multe persoane cu un anumit tip de alunițe cunoscut ca displazic, ce este asociat cu o frecvență mai mare a cancerului de piele.

În dependență de zona de corp unde se găsesc, alunițele pot trece neobservate sau pot provoca un disconfort prin frecarea de haine sau de alte părți alte corpului. Pot provoca neplăceri și din cauza prezenței lor în zone unde pot fi ușor lezate - la ras, tuns etc.

Uneori alunițele se consideră inestetice, atât prin localizarea în zonele expuse (față, mâini, picioare), cât și prin mărime, formă sau culoare. Altele pot apărea ca urmare a unui traumatism sau a unei expuneri excesive la soare, în alunițe atipice care prezintă riscul de a se transforma în melanoame. Aluniţele atipice, de regulă sunt mari, cu marginile neregulate, dințate, formă neregulată, asimetrice, cu culoare neuniformă și în unele cazuri sângerează. Ele trebuie examinate de către un specialist pentru a se depista dacă sunt cancerigene sau nu. Nu toate alunițele atipice se dovedesc a fi cancerigene, însă riscul de a dezvolta un cancer de piele este mai înalt decât în cazul alunițelor obișnuite.

Acestea reprezintă principalele motive pentru care o persoană dorește să-și înlăture o aluniță. Pot solicita înlăturarea unor alunițe și persoanele care au un disconfort fizic produs acestea sau cei care consideră o aluniță inestetică.

Sunt 2 metode chirurgicale cu ajutorul cărora se pot înlătura alunitele
  • excizia chirurgicală;
  • excizia prin cauterizare;

Tipul de înlăturare a aluniței este stabilit de medicul - chirurg și depinde de modul în care aceasta arată. Excizia prin radere este utilizată pentru a trata alunițele proeminente; după ce pielea este amorțită cu ajutorul unui anestezic local, alunița de la suprafața acesteia este înlăturată. Dacă alunita este plată sau se suspectează un melanom, se recomandă o biopsie. Cu ajutorul acestei metode, specialistul înlătură alunița până în profunzimea acesteia și apoi pielea este suturată.

Intervenția de excizie chirurgicală a alunițelor se efectuează sub anestezie locală. Dacă trebuie îndepărtate mai multe alunițe în același timp, se poate efectua anestezie generală sau o sedare intravenoasă.

Care sunt riscurile îndepărtării alunițelor
Riscurile unei operații de rezecție a unei alunițe sunt mici și variază de la infecții la alergie la anestezie sau leziuni ale nervilor. În multe cazuri, consecința înlăturării chirurgicale a unei alunițe este o cicatrice în locul respectiv, ceea ce trebuie luat în considerare dacă se practică rezecția aluniței din motive estetice.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment