Alunițele sau nevii apar prin producerea de pigment a unor celule specializate din piele. Medicii recomandă să nu neglijați nici o aluniță, deoarece unele din ele au un caracter cancerigen, urmăriți atent evoluția ei și apelați dermatologul.

Cele mai des întâlnite întrebări se referă la alunițele cancerigene, la măsurile ce trebuie luate în cazul în care este rupt un nev, despre înlăturarea lor și urmările expunerii la razele solare.
Totul despre alunite
Totul despre alunite - alunite cancerigene
De obicei, alunițele sunt fără semnificație patologică. În unele cazuri însă, se poate ajunge la cancer de piele, în special la melanom malign. Melanomul malign reprezintă cel mai sever tip de cancer de piele și este cauzat cel mai frecvent de expunerile intense la soare.

În mod normal, alunițele cancerigene prezintă mai multe nuanțe decât alunițele normale (nevii normali au maxim 2 nuanțe), pata pigmentară se deranjează, devine pruriginoasă (provoacă mâncărimi), se poate ulcera, devine hemoragică, prezintă o crustă fără să fi fost traumatizată antecedent, posedă margini neregulate, se poate inflama, infecta ș.a.

Semnele date pot să nu apară în același timp. Prezența măcar a unui singur semn clinic anormal de mai sus ridică posibilitatea transformării într-o stare malignă (melanom).

Totul despre alunite - Ruperea unei alunite
Dacă v-ați rănit sau ați rupt o alunita, nu intrați în panică. Dacă apare o sângerare, încercați să opriți hemoragia prin apăsarea cu un tifon ce a fost îmbibat într-o soluție dezinfectantă. După aceasta, trebuie să vă prezentați la medicul dermatolog pentru a exclude un eventual potențial cancerigen.

Medicii spun că rolul traumatizării alunitelor în dezvoltarea stării maligne este mai mică decât s-a crezut. Un risc enorm în problema dată reprezintă expunerea intensa și fără protecție la razele solare precum și factorul genetic.

Extirpare alunite
O alunita trebuie scoasă sau extirpată în următoarele cazuri:
- alunita este inestetică și individul dat cere voluntar scoaterea acesteia;
- alunita este susceptibilă că ar putea avea potențial cancerigen și se află într-o zonă în care poate fi ușor ruptă sau rănită prin frecare cu hainele, la nivelul bretelelor, sutienului ori pe mâini sau picioare;
- în urma unei consultații, dermatologul constată că alunita se poate transforma în stare malignă;

Urmările scoaterii unei alunite
După extirparea alunitei, rămâne un semn care poate fi inestetic. În cazul în care veți dori să extirpați o alunită din motive estetice, trebuie să luați în considerație și acest aspect.

Radiatiile solare si alunitele
Utilizarea cremelor cu factor de protecție mărit nu împiedică dezvoltarea malignă a alunitelor. Prezintă un risc mărit expunerile la soare intense și pe perioade mici, îndeosebi expunerile care vă cauzează arsuri solare. Acestea sunt periculoase. În plus, dacă s-a constatat că unele alunite reprezintă potențial cancerigen, nu vă expuneți la soare.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment