Peelingul reprezintă o procedură cosmetică ce constă în utilizarea unor substanțe (creme cu acizi din fructe, acid triclora-cetic) pentru exfolierea unui strat de piele de la suprafața tenului.
Peelingul, procedura cosmetica pentru exfolierea unui strat de piele
Peeling superficial
Există peeling superficial, care se poate face acasă, utilizând creme cu hidroxiacizi sau acizi din fructe: acid citric (extras din citrice), acid glicolic (extras din trestia de zahăr), acid malic (din măr), piruvic (din struguri). Cremele date se pot procura în farmacii.

Peeling mediu
Rezultate excelente în îndepărtarea ridurilor, a petelor pigmentare sau a cicatricilor post-acnee se pot obține cu ajutorul peelingului mediu. Acesta se face numai de către medicul specialist. În peelingul mediu se utilizează acidul tricloracetic. Acidul se poate aplica pe față începând de la frunte, se continuă sub ochi, apoi pe obraji până spre bărbie.

Lăsați acidul să acționeze câteva minute, până când pielea se albește de parcă ar fi înghețată. Apoi spălați fața. Pielea devine roz, iar în zilele următoare începe să se descuameze. După procedură, pielea se descuamează 7-10 zile. În perioada dată pacienta nu are voie să iasă din casă, deoarece expunerea la lumina solară poate favoriza pătarea feței. Acesta este și motivul pentru care peelingul se face când razele soarelui nu sunt atât de puternice.

După peeling este prezent riscul de suprainfecție a pielii, dacă nu se respectă recomandările medicului. O femeie care a făcut un peeling nu trebuie să îndepărteze cu forța cojile de pe față, să doarmă cu obrazul pe o pernă cu suprafață aspră, nici să folosească produse cosmetice care pot avea un efect foto-sensibilizant.

Când fac peeling, femeile trebuie pregătite psihologic pentru asta. Pielea se descuamează neuniform, fața este arsă neuniform, este aproape o rană câteva zile. Dar ținând seama de rezultatele peelingului mediu merită câteva zile de izolare, deoarece tenul își recapătă elasticitatea, tonusul și strălucirea. În plus, peelingul stimulează sinteza de colagen, fibra care dă fermitate și elasticitate pielii.

Peeling profund
Peelingul profund se face cu fenoli, substanțe foarte agresive. Specialiștii recomandă foarte rar peelingul profund, deoarece riscurile sunt mari din cauza substanțelor folosite. Peeling se face pentru a estompa niște defecte ale pielii, pete sau cicatrice, dar riscați să vă treziți cu cicatrice mai mari decât cele inițiale.

După peeling nu se spală pe faţă. În cel mai bun caz specialistul poate recomanda un spray cu apă termală sau aplicarea unor comprese reci pe față. Peelingul poate fi repetat după o lună. Ca metodă de întreținere a tenului, după peeling poate fi folosit gomajul, utilizând creme exfoliante din farmacii. Cremele date conțin particule granulate din sâmburi de piersică, de caisă sau de migdală, semințe de căpşuni.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment