Nu este esențial ca produsul pe care îl alegi să aibă cel mai mare factor de protecție. Majoritatea te protejează doar de UVB, ceea ce înseamnă că după aplicare pielea îți va fi în continuare afectată de razele UVA.
Cum alegem crema de protectie solara
Dermatologii recomandă ca pentru o mai bună protecție să se aleagă cremele cu spectru larg, adică acelea care protejează atât față de UVB, cât și de UVA, cu un factor de protecție peste 15.

Trebuie să știți că nici o cremă nu oferă o protecție de 100%. Cercetările arată faptul că dacă nu sunt utilizate corespunzător, cremele de protecție solară pot fi mai dăunătoare decât benefice. S-a descoperit că unele filtre UV sunt absorbite în piele și ele însele pot genera radicali liberi de oxigen când sunt expuse la UV.

Cercetătorii au arătat că acest lucru se întâmplă doar când filtrele UV au intrat în piele și, în același timp, crema de protecție solară nu a fost reaplicată pentru a preveni radiația ultravioletă să ajungă la aceste filtre. Exist creme care au depășit această problemă prin încorporarea unor antioxidanți în compoziția lor, precum vitamina C și E.

Pe unele creme se specifică faptul că sunt rezistente la apă. Asta înseamnă că după ce ieșiți din apă, filtrul încă mai este pe piele și beneficiați de protecția sa. Dacă acest lucru nu e menționat pe produsul pe care îl folosiți, trebuie să-l aplicați mai des, dacă intrați în apă, pentru a obține o protecție eficientă.

Aplicarea corectă a cremelor de protecție solară:
- aplicați ecranul solar cu 20 de minute înainte de a ieși afară;
- folosiți o cantitate suficientă de cremă pentru a acoperi uniform toate părțile corpului expuse la soare;
- nu reaplicați ecranul solar la intervale mai mari de două ore pentru că filtrul se degradează datorită transpirației;
- nu neglijați zonele mai greu accesibile precum ceafa, zonele de lângă ureche, dar și obrajii, tâmplele și urechile;

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment