După o anumită vârstă, piele îşi pierde din fermitate, strălucire şi elasticitate. Pentru ca pielea să-şi păstreze cât mai mult timp tinereţea, este suficient ca oamenii să respecte câteva sfaturi de bază oferite de medicii dermatologi.

De la ce vârstă începe îmbătrânirea pielii?

Trebuie să se facă o diferenţă între îmbătrânirea naturală a pielii, numită senescenţă, şi îmbătrânirea provocată de factori externi – fumat, soare, alimentaţie – sau interni – boli, menopauză.

Senescenţa este un fenomen natural care se manifestă în acelaşi timp asupra pielii şi asupra tuturor organelor din corp, a organismului în general. Se poate considera că senescenţa începe foarte devreme, la ieşirea din copilărie. Totuşi, primele semne cutanate vizibile ale senescenţei apar mult mai târziu. Apariţia precoce a acestor semne este condiţionată de expunerea la factorii de îmbătrânire interni şi externi. De exemplu, o persoană care se expune regulat razelor solare poate să dea semne de îmbătrânire cutanată încă din adolescenţă.
Cum să îngrijim pielea pentru prevenirea îmbătrânirii
Cum se manifestă primele semne ale vârstei?
Şi aici trebuie să se facă o diferenţă între senescenţă şi îmbătrânirea provocată. Manifestarea cea mai vizibilă este pierderea elasticităţii pielii. Dacă în primele stadii pielea care este întinsă revine la forma iniţială cu întârziere, ulterior aceasta îşi pierde complet elasticitatea.

Tutunul, plin de substanţe nocive pentru piele, oferă acesteia un aspect cenuşiu, tern şi provoacă o creştere a retenţiei de sebuum, care favorizează apariţia acneei. În plus, fumatul poate afecta elasticitatea pielii la nivel profund (elastoză). Expunerea la soare grăbeşte îmbătrânirea pielii, favorizând şi ea apariţia elastozei. În aceste condiţii, glandele sebacee şi vasele sangvine cresc în volum. În ultimele stadii ale îmbătrânirii fotoinduse, pielea devine, paradoxal, foarte fină.

Ce înseamnă produs anti-îmbătrânire şi când trebuie utilizat?
Un produs anti-îmbătrânire trebuie să aibă trei funcţii principale. Prima constă în protejarea pielii împotriva efectelor nefaste ale soarelui prin intermediul filtrelor solare şi prin cel al antioxidanţilor de tipul vitaminelor - E, C, caroten –, al oligoelementelor – zinc, seleniu, siliciu - şi al polifenolilor, care se găsesc în ceai verde sau sâmburi de struguri.

Cel de-al doilea criteriu este exfolierea stratului superficial al pielii care duce la o regenerare a acesteia în profunzime. Exfolierea pielii se poate realiza prin intermediul unor substanţe diverse, precum acizii de fructe, AHA - alfahidoxiacizi, acid glicolic, derivaţi ai vitaminei A (retinol, retinaldehidă etc.). De asemenea, un astfel de produs trebuie să umple straturile profunde ale pielii prin intermediul acidului hialuronic, o substanţă care reţine apa.

Anumite creme anti-îmbătrânire mai au ca scop compensarea unor lipsuri cu care se confruntă pielea, precum carenţa hormonală care apare la menopauză, prin intermediul fitoestrogenilor, sau uscăciunea, sursă de agravare a ridurilor, prin intermediul unor elemente active hidratante.

Specialiştii recomandă protejarea pielii împotriva razelor solare cât mai devreme posibil, pentru a preveni îmbătrânirea. De asemenea, cercetătorii recomandă utilizarea produselor anti-îmbătrânire începând cu vârsta de 30 de ani.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment