Regimul alimentar echilibrat este esențial pentru păstrarea unui metabolism normal al pielii și al anexelor sale, orice deficiență alimentară putând fi lesne constatată la o atentă examinare a părului. O dietă bogată în vitamine, săruri minerale și proteine, alături de consumarea ponderată a materiilor grase și a hidraților de carbon asigură aspectul plăcut și sănătos al părului.
Vitamine pentru un păr frumos și sănătos
Vitamina D
Este de neînlocuit în echilibrarea calciului necesar în normalizarea metabolismului de fosfor, facilitând totodată transferul de oxigen prin hemoglobină în organism. Dacă este în surplus, vitamina poate avea efecte nedorite asupra organismului, însă nu și asupra sănătății parului.

Vitamina A
Asigură întreținerea mucoaselor capului, carența acesteia putând provoca hiperkeratoza pielii (pielea capului devine uscată, dură și scorțoasă).

Vitamina E
Este responsabilă de funcționarea normală a organelor de reproducere, a țesutului muscular și a sistemului vascular, lipsa acesteia provocând fragilitatea globulelor roșii din sânge. Putem găsi vitamina E în germeni de cereale, în uleiurile acestora sau în pâinea integrală.

Vitamina B
Dacă vrei să redai parului frumusețea și sănătatea înnăscută, nu ezita să consumi alimente ce conțin complexul B de vitamine. Vitamina B1 este indispensabilă pentru o bună circulație sangvină, carența vitaminei B2 este defavorabilă creșterii părului, vitamina B6 contribuie la metabolismul pielii, a nervilor și a mușchilor, iar vitamina B12 este eficientă împotriva anemiei (anemia determinând la rândul sau căderea părului). Vitamina B se găsește în drojdia de bere, în ouă, pui, pește și produse lactate.

Vitamina C
Are un rol antiinfecțios, previne scorbutul, corectează tendința de hemoragie a vaselor capilare și ajută la cicatrizarea rănilor. Fructele și legumele verzi conțin din plin această vitamină.

Acidul folic
Este de un real folos în menținerea pigmentării normale a părului. Se găsește în grâu, soia, în produsele lactate și mai ales în salatele verzi sau în lăptuci.

Acidul pantotenic
Este răspunzător de sănătatea pielii capului, putând fi găsit în arahide, ficat, gălbenuș de ou, carne de vită, conopidă, porumb, iaurt, drojdie de bere, în timp ce vitamina H (biotina) favorizează regenerarea celulară.

Vitamina PP
Conținută de legumele verzi, de mazăre sau fasole, asigură sănătatea pielii capului, iar fierul și magneziul (spanacul, urzicele, sfecla roșie, ficatul - conțin fier) contribuie de asemenea la menținerea elasticității părului.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment