Azotul de amoniac
Azotul sărurilor de amoniu se determină cu ajutorul reactivului Nessler. Reacţionând la soluţia care conţine săruri amoniacale, reactivul Nessler dă o culoare galbenă ca rezultat al formării mercuroamoniacului iodat.

Azotul de amoniac se determină calitativ şi cantitativ. Determinarea calitativă, ca una din cele mai simple şi mai rapide metode, se efectuează pentru precizarea prezenţei amoniacului în apa analizată.
Dacă reacţia calităţii este negativă, cercetările se termină, dacă e pozitivă-se trece la determinarea ei cantitativă.

Determinarea cantitativă se efectuează prin metoda colorimetrică în cilindrul Ghener sau prin utilizarea scării colorimetrice. La volumul de apă cercetat se adaugă reactivul Nessler. În consecinţă apa se colorează în galben de o intensitate diferită, în funcţie de conţinutul în ea a azotului de amoniac.

Proba de apă este comparată cu soluţia-standard de amoniu clorat, ce conţine o cantitate anumită de amoniac şi de asemenea este colorată în galben de reactivul Nessler.

Compararea intensităţii de culoare a apei cu soluţia-standard dă posibilitate a calcula conţinutul de amoniac în apa cercetată.

Azotul de nitriţi
Metoda se bazează pe formarea compuşilor de azot coloraţi la interacţiunea nitriţilor (în mediu acid) cu reactivul Griess. În funcţie de concentraţia nitriţilor dă o culoare de la roz până la roşu-aprins. La încălzirea apei procesul decurge mai repede. Metoda Griess este foarte sensibilă şi permite a determina conţinutul azotului de nitriţi până la 0,001 mg/l. Determinarea se efectuează calitativ si cantitativ.

Determinarea calitativă
În eprubetă se toarnă 10 ml de apă cercetată, 0,5 ml reactiv Griess şi se încălzeşte într-o baie de apă timp de 5 min. până la 70-80°C. Apariţia culorii roze demonstrează prezenţa în apă a azotului de nitriţi. Conţinutul aproximativ se determină după tabele speciale.

Determinarea cantitativă se efectuează prin metoda colorimetrică în cilindrul Ghener sau după scara colorimetrică. La un volum dat de apă cercetată se adaugă reactivul Griess, apa se colorează în roz de o intensitate variată. Proba de apă este comparată cu soluţia standard de nitriţi de sodiu. Compararea intensităţii culorii apei cercetate cu soluţia-standard dă posibilitatea a calcula conţinutul de nitriţi în apă.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment