Un studiu al University of East Anglia (UEA) a dezvăluit scala globală a morților premature cauzate de aerul poluat având originea în activitățile de comerț internațional.

Efectele substanțelor poluante care sunt eliberate în aer în urma acestui tip de activități au fost investigate pentru fiecare regiune în parte, însă această cercetare prezintă pentru prima dată o abordare globală a acestui subiect i a impactului pe care îl are asupra sănătății.
O persoană moare la fiecare 5 minute din cauza aerului poluat
S-a ajuns la concluzia că cel puțin 100.000 de persoane mor anual, adică un om la cinci minute, din cauza calității aerului pe care îl respiră.

Studiul, publicat în revista Nature, arată că 3.45 milioane de oameni au murit din cauza poluării aerului asociată transportului de bunuri şi servicii în 228 de state ale lumii numai până în anul 2007. Cercetarea s-a concentrat asupra deceselor cauzate de bolile de inimă, cancerul pulmonar și bolile pulmonare cronice.

Emisiile poluante din China au provocat de două ori mai multe decese decât cele din orice altă regiune a lumii. În acest top, chinezii sunt urmați de indieni și restul regiunii asiatice. Poluarea atmosferică „născută” în China este vinovată pentru moartea a peste 3.100 de persoane în vestul Europei și în Statele Unite.

De asemenea, faptul că cererea de produse din China este foarte mare în Europa de Vest şi SUA este asociat creșterii producției și, inevitabil, creșterii nivelului de poluare și al decesului prematur în cazul a peste 108.600 de chinezi. Mai mult, 30.900 de astfel de cazuri au fost înregistrate în restul regiunii est-asiatice, incluzând aici Japonia și Coreea de Sud.

Aceste date arată că moartea prematură asociată aerului poluat trece dincolo de granițele statelor în care producția industrială produce aceste schimbări în atmosferă.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment