Monoxidul de carbon reprezintă un gaz rezultat în urma arderii a diferitor substanțe, cum ar fi gazul, cărbunele, lemnul. Acest gaz a cărui inhalare poate fi letală provine din următoarele sistemele de încălzire din locuințe (aragaze, boilere, șeminee, sobe etc.) care nu sunt bine întreținute sau sunt prost reglate. Gazul dat mai este prezent și în fumul de țigară.
Intoxicatia cu monoxid de carbon poate duce la deces
Acțiunea asupra organismului
Globulele roșii din sânge sunt cele care preiau oxigenul de la nivelul plămânilor și îl transportă la țesuturi pentru respirația celulară, de unde iau dioxidul de carbon rezultat în urma proceselor celulare și îl transportă la nivelul plămânilor unde va fi eliminat.

Oxigenul care ne asigură viața se leagă de o proteină (hemoglobina) la nivelul globulelor roșii. Monoxidul de carbon are însă o afinitate de 230 de ori mai mare decât oxigenul pentru hemoglobină, scoțându-l pe acesta (care se leagă reversibil de hemoglobină pentru a putea fi cedat celulelor) și legându-se ireversibil de proteina responsabilă de transportul oxigenului. În felul acesta tot mai multe globule roșii sunt blocate privind transportul de oxigen, iar pacientul moare prin asfixie. Monoxidul de carbon ajunge în organism pe cale respiratorie, prin inhalare.

Semnele intoxicației cu monoxid de carbon
Cu toate că această intoxicație este practic o asfixiere, totuși simptomele sunt ușor diferite, fiind o intoxicație lentă, astfel ca până la starea de comă apar mai întâi următoarele simptome - vertijuri, tulburări de comportament, somnolență, oboseală intensă care apare subit, stare de rău inexplicabilă, dureri de cap, vedere încețoșată, greață și vomă, astuparea urechilor.

Odată ce apar semnele date, persoana dată trebuie să verifice instalația de încălzire și să se prezinte de urgență la medic.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment