Insolația este cea mai grava afecțiune provocata de căldură si este considerată o urgenta medicala. Daca consideri ca o persoana a facut insolatie suna imediat salvarea si acoprda primul ajutor pana vin paramedicii.

Insolatia poate ucide sau afecta negativ creierul si alte organe interne. Desi insolatia afecteaza in special persoanele trecute de 50 de ani, totusi pot avea probleme chiar si tinerii atleti sanatosi.
Ce trebuie să cunoști despre insolație
Insolatia apare ca progresie de la alte afectiuni cauzate de caldura excesiva, precum crampele, lesinul si epuizarea termica. Insa, uneori, insolatia poate sa nu fie precedata de aceste semne.

Insolația este cauzata de expunerea prelungita in soarele fierbinte de vara combinata cu deshidratarea – iar in aceste conditii corpul nu-si mai poate regla temperatura. Alte simptome ale insolatiei sunt stari de voma, confuzie mentala, dezorientare, atac de cord si uneori pierderea cunostintei sau coma.

Simptomele insolatiei
Simptomele cele mai comune ale insolatiei includ:
– temperatura ridicata a corpului;
– absenta transpiratiei;
– piele rosie si/sau foarte uscata;
– puls rapid;
– dificultati de respiratie;
– comportament neobisnuit;
– halucinatii;
– stare confuza;
– agitatie;
– dezorientare;
– stare se soc si/sau coma.

Primul ajutor in caz de insolatie
Victima trebuie mutata intru-un spatiu racoros, sa nu fie sub actiunea directa a razelor solare. Apoi trebuie dezbracata si asezata in asa fel incat sa se expuna cat mai mult din corpul sau la aer (cat mai multa suprafata corporala sa intre in contact direct cu aerul). Intregul corp al persoanei afectate trebuie racorit cu apa rece, dar nu foarte rece, care poate fi pulverizata pe corp sau aplicata cu ajutorul unui burete, reusindu-se astfel scaderea temperaturii corporale.

Se pot aplica pachete de gheata pe abdomen, pe gat si in axile. Se interzice introducerea victimei intr-o baie de gheata. Se interzice administrarea de aspirina sau paracetamol (acetaminofen) pentru a reduce temperatura corporala ridicata din timpul insolatiei. Aceste medicamente pot cauza probleme din cauza raspunsului organismului la insolatie. Daca victima este constienta si capabila sa inghita, trebuie sa i se dea sa bea fluide (de la 1 litru la 1.9 litri) in primele 2 ore pentru a o hidrata.

Factori de risc insolatie
Oricine poate fi afectat, exista insa cateva categorii de persoane care sunt mai predispuse la insolatie. Factorii care influenteaza aparitia insolatiei sunt:
– depunerea unui efort fizic intens intr-un mediu fierbinte;
– varsta: sistemul nervos central este cel responsabil cu mentinerea temperaturii interne corecte a corpului. La copii, sistemul nervos central nu este inca complet dezvoltat, iar la persoanele cu varsta peste 65 de ani, acesta incepe treptat sa se deterioreze;
– anumite medicamente favorizeaza aparitia insolatiei deoarece afecteaza capacitatea corpului de a reactiona la caldura sau limiteaza mentinerea hidratarii. Acestea pot fi:
medicamente vasoconstrictoare – care ingusteaza vasele de sange,
medicamente beta-blocante – care impiedica adrenalina sa regleze tensiunea arteriala,
medicamente diuretice – elimina din corp sarea si apa,
medicamentele antidepresive;
– expunerea brusc la valul de caldura sau schimbarea climatului, de exemplu vacanta intr-o tara mult mai calda;
– privarea de somn;
– problemele de sanatate. Acestea includ afectiuni ale inimii, plamanilor, rinichilor, obezitatea ori subponderabilitatea, tensiunea arteriala ridicata, diabet, boli mentale, alcolism, arsuri solare si alte boli ce cauzeaza febra.

Prevenire insolatie
Insolatia poate fi evitata daca se respecta recomandarile de baza. Cand temperaturile de afara sunt caniculare hidratarea si mentinerea temperaturii sub control sunt esentiale. Iata cateva metode de prevenire a insolatiei:
– imbracaminte lejera, usoara, din materiale naturale care permit corpului sa respire si sa se raceasca;
– este necesar consumul unei cantitati suficiente de lichide, in special apa, pentru a inlocui ce se pierde prin transpiratie;
– copiii nu trebuie lasati in masina parcata, nici macar daca geamul este deschis sau locul este cu umbra. Intr-o masina inchisa temperatura poate creste cu 7°C in 10 minute. Anual mor copii din aceasta cauza, mai ales copii cu varste sub 2 ani;
– in partea cea mai fierbinte a zilei (intre orele 11.00 si 15.00) trebuie evitate activitatile obositoare, creste consumul de lichide (nu alcool) si in acelasi timp sunt recomandate pauze dese la umbra;
– trebuie evitate arsurile solare intrucat afecteaza modul in care corpul isi reduce tempertura. Capul trebuie acoperit palarii cu boruri late, iar pielea trebuie protejata cu creme de protectie impotriva radiatiilor ultraviolete;
– precautie – daca cineva este predispus la insolatii din cauza medicamentelor, a varstei sau a starii de sanatate, trebuie sa se asigure ca inainte de inceperea activitatilor intr-o zi fierbinte exista un punct medical de prim-ajutor in zona;
– trebuie evitat consumul de alcool si bauturi cu cafeina intrucat acestea accelereaza pierderea de fluide.
Daca ai suferit vreodata o insolatie cu siguranta ca vei fi mai sensibil la temperaturile inalte. Tocmai de aceea este bine sa eviti sa iesi in soarele fierbinte in mijlocul zilei sau sa faci sport.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment