Aproape jumătate din populaţia planetei trăieşte în mediul urban, iar această pondere continuă să crească, relevă un studiu al Naţiunilor Unite. Majoritatea locuinţelor din mediul urban sunt mici şi înghesuite şi lasă impresia locuitorilor că abia mai au loc să-şi întindă picioarele.

În realitate însă, locuitorii de la oraş merg cu 15-30 de minute mai mult pe zi, decât cei care locuiesc în mediul rural. Acesta este doar unul dintre motivele pentru care cei care stau la oraş ar trebuie să fie mai sănătoşi decât cei de la ţară.

Oraşele mari sunt pline de oameni, de locuri în care un individ trebuie să ajungă în aceiaşi zi şi de concepte culturale, toţi factorii necesari pentru o viaţă sănătoasă. Asta nu înseamnă că dacă un om se mută la oraş devine mai sănătos. Asta înseamnă că metodele necesare pentru scăparea de kilogamele în plus se află chiar la uşa noastră. Cercetătorii au găsit patru metode prin care omul urban poate slăbi.

Prima dintre ele este aceea de a merge pe jos. Se ştie că orăşenii merg mai mult decât cei de la ţară, dar mulţi ar fi surprinşi dacă ar afla cât de mult bine pot face pentru organism cele 15 minute de mers în plus menţionate mai sus. Acele 15 minute în plus de mers pe jos, pot duce la arderea a 3.000 până la 6.000 de calorii în plus pe an. În concluzie, cercetătoriii ne sfătuiesc să renunţăm la taxi. Mai mult, pentru arderea mai rapidă a caloriilor este recomandat un ritm de mers alert. Dacă se merge un kilometru, cu 5 km pe oră, se ard de două ori mai multe calorii decât dacă s-ar fi mers cu 3,5 km pe oră.

Studiile arată că stimularea mentală şi prezenţa la evenimentele culturale sunt responsabile pentru o stare de sănătate mai bună. După cum se ştie, mediul urban nu duce lipsă de manifestări culturale. Deci, cei care stau la oraş trebuie să renunţe, din când în când, la baruri şi la cluburi şi să meargă la teatru, la muzeu sau la o galerie de artă. Creierul se va simţi mult mai bine.

Studii efectuate la nivel mondial au arătat că cei care socializează sunt mai puţin expuşi la răceală şi la dezvoltarea bolilor de inimă. Nu contează dacă alegem să vorbim cu femeia care face curat sau cu vecinii, însă e bine să cunoaştem cât mai multă lume. Iar în oraş acest lucru este mai mult decât facil.

Ultimul mod pe care cercetătoriii ni-l recomandă pentru a ne menţine sănătoşi este alimentaţia sănătoasă. Este imposibil ca în tot oraşul să nu găsim un cultivator, care să ofere spre vânzare fructe şi legume proaspete şi ecologice. Consumul acestora ne aduce mult mai multe beneficii decât un hot-dog.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment