Dintre acizii ţinuţi pe lângă casă (cămară, terasă, pivniţă) amintim acidul acetic (esenţă de oţet) şi acidul sulfuric diluat, utilizat la acumulator.

Dar în anumite sectoare de activitate se întâlnesc intoxicaţii şi cu alţi acizi (azotic, clorhidric, fenic). Cei mai expuşi la intoxicaţii sunt copiii, bătrânii şi alcoolicii, care confundă toxicul cu băuturile comestibile.

Imediat după înghiţirea acidului respectiv, cel în cauză prezintă arsuri ale mucoasei gurii şi gâtului, vărsături, dureri abdominale. Dacă cantitatea de substanţă a fost mare, ea ajunge şi în intestin producând sângerări şi perforaţii ale tubului digestiv precum şi complicaţii pulmonare, renale, comă etc.

Primul ajutor. I se va da bolnavului să înghită cât mai rapid 1-2 căni de lapte dulce sau 4-5 albuşuri de ou cu apă. La nevoie va bea şi apă simplă, cât mai multă (2-3 pahare), pentru a dilua toxicul. Dacă avem la îndemână i se vor da 2 linguriţe de bicarbonat de sodiu sau 2 pahare cu apă în care s-a dizolvat sodă de rufe (o linguriţă la un litru de apă).

În cazul că bolnavul varsă, se repetă înghiţirea de lichide neutralizante. În această intoxicaţie nu se vor provoca vărsături, căci prin efortul de vomă, pot să se producă perforaţii ale stomacului corodat de acid. Transportarea de urgenţă la o unitate sanitară apropiată.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment