Medicii atenţionează asupra faptului că vremea caniculară din ultimele zile poate afecta grav starea sănătăţii populaţiei, iar cei mai expuşi riscului de a se îmbolnăvi sînt copiii, persoanele în etate, femeile însărcinate, pacienţii care suferă de boli de inimă, rinichi, tensiune arterială mărită sau cei cu maladii cronice.


Valurile de căldură cu maxime de peste 30 grade Celsius "pot declanşa la multe persoane stări de stres, şoc termic, astenie fizică şi nervoasă, migrene, arsuri, leşin, deshidratare, surmenaj fizic şi intelectual. În această perioadă, e mare probabilitatea să se majoreze numărul de cazuri de accidente cerebrale vasculare şi infarct miocardic.  

Date ale Centrului Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicină de Urgenţă arată că doar în municipiul Chişinău în perioada caniculară numărul cazurilor de infarct miocardic a crescut cu aproape 16 la sută, de anghină pectorală instabilă - cu 9,6%, de accidente cerebrovasculare - cu 7, iar de tensiune arterială mărită - cu 5 la sută. În perioada 11-14 august, în republică s-au înregistrat 4 cazuri de insolaţie.

Printr-un ordin al Minsterului Sănătăţii, instituţiile medico-sanitare din republică sînt obligate să  instaleze buvete sau vase cu apă potabilă pe holuri, iar la intrare - posturi de măsurare a tensiunii arteriale. Totodată, spitalele şi centrele de sănătate sînt obligate să mărească setul de medicamente pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă.

Pentru a evita agravarea stării sănătăţii, medicii recomandă consumul cît mai mare de lichide, fructe şi legume, iar în cazul copiilor de pînă la un an - excluderea plimbărilor la amiaza zilei, scăldatului în apă rece, precum şi a lăsării copiilor singuri în maşini sau încăperi prost ventilate chiar şi pentru perioade scurte de timp.

Meteorologii prognozează pînă la 16 august temperaturi ale aerului de 33-37 grade Celsius.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment