Scorpionii stau ascunşi în locuri întunecoase şi nu atacă omul decât când sunt deranjaţi, iritaţi. Veninul este injectat printr-un ac situat la coadă. Înţepăturile se întâlnesc în locurile descoperite ale corpului, fiind mai periculoase la cap, în special la copii. Simptomele sunt asemănătoare cu cele ale muşcăturilor de şarpe sau de păianjen.

Primul ajutor. Se stoarce sau se suge locul înţepăturii de către o persoană care nu are răni în gură. Apoi se procedează ca şi la muşcăturile de şarpe. Pentru a preveni muşcăturile acestor artropode se vor îndepărta din jurul corturilor, adăposturilor, şantierelor, plajelor etc, obiectele care pot servi ca adăposturi pentru scorpioni.

În regiunile în care se găsesc aceste animale, se va merge încălţat şi nu se va scormoni prin nisip, pe sub pietre etc. În jurul locului de lucru se pot pulveriza insecticidele. Nu se vor lăsa pe pământ haine, încălţăminte, în care se pot ascunde scorpioni.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment