Foarte multe virusuri si bacterii au dezvoltat rezistenta la solutiile pentru dezinfectarea apelor din stranduri si piscine. Din aceasta cauza, s-a inregistrat o crestere alarmanta a numarului de pacienti cu boli de piele si infectii.

Strandurile si piscinele sunt expuse permanent contaminarii cu agenti infectiosi. Apa clorinata isi pierde eficienta, in prezenta unui grad crescut de contaminare, dar si din cauza temperaturilor crescute si a radiatiilor UV de la soare.

Din pacate, este imposibil sa prevenim patrunderea bacteriilor si virusurilor in apa. De aceea, in apa din stranduri, in care la un moment dat se gasesc mai multe persoane, nivelul de contaminare este extrem de ridicat.

Medicii spun ca, din categoria infectiilor pe care le putem contacta din bazinele de apa, cele mai frecvente sunt piodermitele – boli de piele determinate de bacterii si care se manifesta sub forma unor placi rosii, reliefate si dureroase, pe suprafata carora apar vezicule pline cu puroi sau transparente.

Forma de impetigo - care afecteaza in special fata sau membrele - este mai frecventa la copii, in timp ce forma de intertrigo - dezvoltata in pliurile inghinale, submamare sau cubitale - apare de obicei la adulti.

O alta infectie, foliculita, o eruptie de elemente rosii cu leziuni foliculare, apare la cateva zile de la inotul intr-o piscina cu apa contaminata.

„Urechea inotatorului” este o infectie cauzata de apa din stranduri, in care bolnavul are pavilionul urechii rosu, dureros, umflat si cu leziuni purulente.

Granulomul de piscina debuteaza sub forma unei mici leziuni rosiatice reliefate, care creste treptat in dimensiuni, putand provoca fisuri ale pielii si infectii. Contaminarea se produce prin contact interuman, cu obiecte contaminate sau prin activarea unor focare proprii in conditii de caldura, umiditate crescuta si factori iritativi mecanici – mici «rosaturi» produse de un costum de baie cu textura aspra - precum si din cauza nerespectarii unor reguli de igiena - spalare zilnica cu apa si sapun, taierea unghiilor, spalarea lenjeriei.

Din categoria infectiilor virale cutanate, cele mai des intalnite sunt negii, denumiti stiintific veruci plantare, care se manifesta prin ingrosari ale pielii la nivelul talpilor si care pot crea durere la mers.

Moluscum contagiosum este o alta infectie virala a pielii, aparuta, cel mai adesea, la persoanele care frecventeaza bazinele de inot si se manifesta sub forma unor basicute albe, perlate, dispuse de obicei la nivelul gatului, genital, pe coapse sau abdomen.

Si infectiile micotice sunt foarte frecvente, mai ales din cauza faptului ca ciupercile pot rezista mult timp intr-un mediu neprimitor, spun specialistii. Pitiriazisul versicolor este una din cele mai frecvente boli de piele ale sezonului cald. Afectiunea este produsa de o ciuperca care, in conditii de caldura sau transpiratie, poate determina leziuni ale pielii, in special pe torace. Bolnavul prezinta niste pete albe sau maronii - care se extind si devin inestetice si sunt insotite uneori de scuame.

O alta afectiune des intalnita este ciuperca piciorului, favorizata de transpiratia membrului din cauza incaltamintei inchise sau a celei din material plastic. Boala se manifesta prin descuamarea pielii, mancarimi si fisuri la nivelul talpilor si degetelor de la picioare. Ciuperca se ia cel mai adesea prin mersul descult pe pavimentul contaminat. Infectia cu ciuperci se poate extinde si la nivelul unghiilor si, atunci, ele vor deveni ingrosate, galbui, nelucioase si friabile.

«Parul inotatorului» este o problema frecventa printre inotatorii pasionati care dezvolta, in timp, o nuanta verzuie a parului, ca urmare a expunerii prelungite la apa din bazin. Este o modificare de culoare reversibila, ce apare mai ales la persoanele cu par blond, grizonat sau alb. Culoarea verde nu este cauzata de clorul din apa, ci de ionii de cupru, in combinatie cu cei de clor, iar aceasta modificare de culoare nu pune probleme medicale.

Si clorinarea in exces a apei din bazine poate determina aparitia eczemelor, atentioneaza specialistii. Acestea se manifesta, initial, ca o uscare a pielii, iar ulterior, tegumentele provoaca mancarime, se fisureaza si apoi se inrosesc.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment