Mercurul reprezintă substanță naturală non-radioactivă, fiind cea mai otrăvitoare de pe planeta noastră. Chiar și un singur atom de mercur ajuns în organism poate fi extrem de dăunător. Cu toate acestea, stomatologii continuă să susțină că mercurul eliberat din plombele cu amalgam nu reprezintă un pericol pentru sănătate.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că nu există niciun nivel sigur de mercur. Asta înseamnă că nici o cantitate de mercur prezentă în organism nu este sigură, nici măcar un atom. Trebuie să știi că inclusiv în lipsa manifestării unui simptom legat direct sau indirect de otrăvirea cronică cu mercur, asta nu înseamnă că problema nu există.
Mercurul nu prezintă toxicitate decât în formă solubilă, sub formă de cloruri, sau metilmercur. Prin ingestie, metilmercurul se absoarbe rapid la nivel gastrointestinal, fiind greu de eliminat din organism. Acest element trece cu ușurință prin bariera hematoencefalică și prin placentă cauzând toxicitate fătului, în cazul femeilor gravide.
Simptomele unei intoxicații cu mercur elementar
Toxicitatea mercurului elementar (mercur anorganic, care apare de obicei sub formă de vapori, cum ar fi otrăvirea cu clorură de mercur) poate provoca:
- modificări ale dispoziției, nervozitate, iritabilitate și alte modificări emoționale;
- insomnie;
- cefalee;
- spasme musculare;
- frisoane;
- senzația de moleșeală;
- atrofie musculară;
- nivel scăzut al funcțiilor cognitive;
Expunerea pe termen lung la otrăvirea cu mercur poate provoca probleme la rinichi, insuficiență respiratorie și, în unele cazuri, chiar deces.
Simptomele otrăvirii cu mercur organic
Toxicitatea mercurului organic (cel mai frecvent întâlnit sub formă de metilmercur, prezent în carnea de pește, de exemplu), cauzează defecțiuni neurologice, iar în sarcină poate afecta dezvoltarea neurologică a fetusului.
Ulterior, după ce copilul se naște, pot apărea tulburări de dezvoltare, cum ar fi capacitatea redusă de gândire, atenție și memorie deficitară și abilități motorii subdezvoltate, chiar dacă mama a prezentat în sarcină puține simptome.
Alte simptome, la adulți, includ:
- deprecierea vederii periferice;
- pierderea puterii de coordonare;
- slăbiciune musculară;
- alte deficiențe de vorbire și de auz;