Dintre aceste substanţe fac parte: sodă caustică, sodă de rufe, amoniac etc. Ingerate mai ales sub formă de lichide, aceste substanţe produc arsuri ale buzelor, ale gurii, ale esofagului şi stomacului. Datorită arsurilor, intoxicatul simte dureri pe tot traiectul digestiv şi mai ales la înghiţit, are vărsături alimentare sau cu sânge, diaree.
Intoxicatia cu substante alcaline
Primul ajutor. Intoxicatul va bea imediat 1-2 pahare de apă cu oţet (o parte oţet şi 2 părţi apă) sau sucul a 2-3 lămâi. În lipsa acestora va bea 2-3 pahare de apă simplă. În caz de vărsături se vor da din nou aceleaşi cantităţi de lichide neutralizante.

Se mai pot da 2-3 pahare de lapte sau cu apă în care s-a amestecat" 3-4 albuşuri de ou. Nu se vor provoca artificial vărsături căci prin efortul de vomă se pot produce rupturi ale stomacului, datorită faptului că toxicul a produs eroziunea pereţilor stomacului.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment