Abd el-Kader (1808-1883). Razboinic algerian, un simbol al rezistentei impotriva colonialismului. Victorii si infringeri s-au succedat fara ca sa poata, in mod hotarat, sa blocheze drumul spre colonizarea Algeriei de catre francezi. Tenacitatea sa ramane totusi exemplara.

Abd el-Kader, nascut intr-o familie de credinciosi aproape de Mascara, in Algeria, foloseste imediat mistica combatanta a Islamului pentru a respinge invadatorii francezi si a federaliza triburile din vest, care ii vor jura supunere in 1832.

Charisma si prudenta militara de care da dovada fac sa fie apreciat de categoriile cele mai indiferente: clasa de mijloc urbana se alatura locuitorilor din munti si taranilor de la campie in lupta impotriva francezilor.

Baza islamica
Convins ca il are pe Dumnezeu alaturi de el, Abd el-Kader reuseste mai multe lovituri stralucite. Armata franceza, dupa ce un timp a fost tinuta la respect, trebuie sa negocieze.

Pana in 1838, Abd el-Kader va incerca sa-i convinga pe razboinicii islamului ca este necesara o perfecta organizare a statului pentru a-i respinge pe europeni. Deci, angajeaza o armata de mai mult de 10 000 soldati permanenti, antrenata modern, si isi gaseste o capitala, insa emiratul sau, bazat pe credinta musulmana, nu reuseste sa uneasca toate triburile, mai ales pe kabili.

Baza nationala
Abd el-Kader se inarmeaza din nou si cheama luptatorii sa apere natiunea araba din Algeria. Liderul religios nu a reusit sa devina sef nationalist: triburile il parasesc si, dupa cateva succese militare temperate, armata sa e distrusa si trebuie sa se refugieze in Maroc. Totusi, Abd el-Kader reapare in fruntea unei trupe organizate coerent, care pare sa fie mai constienta de pericolul colonial; la Sidi Brahim, francezii sint invinsi pentru citava vreme.

Anul 1846 este consacrat unei implantari militare franceze din ce in ce mai masive pe coasta algeriana. Abd el-Kader, urmarit de o armata de 100 000 de oameni, a preferat sa se predea in plina glorie. Intemnitat in Franta, apoi exilat in Turcia, s-a dedicat meditatiei religioase si a avut mai tarziu, fata de Franta, o atitudine in care intra un respect pe care dusmanii sai l-au luat drept slabiciune. Mort la Damas, departe de patrie, Abd el-Kader se odihneste azi la cimitirul martirilor din Alger, unde este considerat adevaratul fondator al identitatii nationale algeriene.

Cucerire dificila
Abd el-Kader a fost fiul unei familii crestine care cobora din fostii califi Fatimizi, primii cuceritori musulmani ai tarii. Era deci un lider anume ales pentru a lupta impotriva invaziei franceze. Rezistenta pe care a opus-o francezilor a durat mai mult de doisprezece ani, si chiar dupa ce s-a predat, procesul de pacificare a Algeriei a mai durat un deceniu. Marea Kabilie nu a fost supusa decat in 1857. Tulburari sporadice au persistat in toata colonia pana la sfarsitul secolului.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment