Franklin D. Roosevelt. (1882-1945). Om politic american, presedinte al Statelor Unite din 1933 pina la sfirsitul vietii.

Barbatul din New Deal si al victoriei aliatilor
Mai intii a salvat capitalismul american, amenintat de marea criza, apoi a asigurat dominatia Statelor Unite asupra planetei aruncindu-si tara in conflictul mondial.

Franklin Roosevelt a fost unul dintre creatorii lumii in care traim. Realismul sau politic si social au redat o sansa capitalismului in criza. Antifascismul sau a grabit interventia americana in razboi si a rasturnat literalmente situatia fortelor prezente; prin caracterul sau hotarit anticomunist, a limitat ambitiile sovietice; favorabil crearii armei atomice, le-a asigurat Statelor Unite suprematia militara.

New deal
Democrat convins, Roosevelt este cucerit de teoriile „statului providenta", care pretind ca un stat centralizat trebuie sa asigure organizarea necesara pentru ca economiile liberale sa nu se naruiasca din cauza problemelor sociale susceptibile de a provoca o revolutie comunista.

Criza din 1929 si anii teribili ai Marii Crize ii permit sa ajunga la presedintie in 1933. Promisese sa schimbe lucrurile in 100 de zile.

Or, la sfirsitul anului, schimbarile impuse statului si economiei sint de asa natura incit redresarea este aproape imediata asigurind lui Roosevelt o popularitate fara precedent. A doua sa alegere este triumfala. Finantistii, care il urau la inceput, sfirsesc prin a-si vedea interesele satisfacute de Roosevelt; se instaleaza consensul in jurul „capitalismului social", un fel de a treia cale intre liberalismul salbatic si planificarea socialista.

Victoria aliatilor
Intrarea Statelor Unite in al doilea razboi mondial, in urma unei provocari japoneze, este marturia abilitatii politice a lui Roosevelt care, in cursul celui de-al treilea mandat, se pregatea pentru conflict, dar stia ca majoritatea americanilor nu doreau sa participe la el.

Prezentind efortul pentru razboi drept un imbold economic si victoria viitoare drept o asigurare a autoritatii americane asupra lumii, Roosevelt a obtinut un consens cu atit mai puternic cu cit stiuse sa cultive si filonul nationalist al poporului. Folosirea bombei atomice impotriva Japoniei, ordonata de succesorul sau Truman, nu ar fi fost posibila fara aceasta cautare voluntarista a hegemoniei americane.

Machiavelic?
Unii istorici lanseaza teza potrivit careia Roosevelt stia de atacul iminent al avioanelor japoneze asupra flotei americane din Pearl Harbour, in decembrie 1941. Serviciile secrete avertizasera Casa Alba. Atunci, presedintele s-ar fi hotarit sa lase sa se produca agresiunea pentru a convinge opinia publica americana de necesitatea de a intra in razboi.

Aceiasi istorici remarca intr-adevar ca vasele si portavioanele cele mai performante din flota Pacificului nu erau la Pearl Harbour pe 2 decembrie... ca din intimplare.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment