Gabriel Honore Riqueti, conte de Mirabeau. (1749-1791). Om politic francez. Uratimea sa inspaimanta auditoriul, retorica sa il subjuga. Tata spiritual al tuturor oratorilor Revolutiei, Mirabeau a impus un stil si o expresie: „gura mare".

Tanarul conte de Mirabeau nu face deloc cinste clasei sale. Este fiu al unui carturar cunoscut pentru lucrarile sale de economie si seriozitatea sa, ca un adevarat discipol al fiziocratilor; dar tanarului Mirabeau nu-i folosesc la nimic binefacerile agriculturii. Este inchis pentru datorii si provoaca scandaluri atat in viata privata (e certaret si betivan), cat si publica: dezerteaza de la regimentul sau de dragoni in 1771.

Multiplele intemnitari il fac rebel; rupe legaturile cu familia si elocventa sa e atat de mare incat, in ciuda nazbatiilor facute (odata a fost chiar condamnat la moarte pentru ca nu a ascultat ordinele), reuseste sa se restabileasca. Mirabeau este celebru si pentru ca a redactat in 1775, la castelul If, un viguros si foarte voltairian Eseu despre despotism. Dar se da in spectacol cu placere in romane libertine in care isi povesteste deschis aventurile amoroase! Apoi, intamplator ajunge pe urmele lui Voltaire, la curtea lui Frederic II al Prusiei.

Geniul stralucirii
Cind Mirabeau, nobil din Proventa care a reusit sa fie ales deputat al starii a treia, soseste la Versailles pentru a participa la noua adunare constituanta, e precedat de reputatia sa foarte proasta, dar reuseste sa-si subjuge colegii cu ajutorul puternicei sale elocvente si al spiritului hotarat si rebel.

Cu toate ca e departe de a sustine teze extremiste (e partizan al monarhiei constitutionale in stil englez) are partizani. Datorita sprijinului lor devine intr-o zi simbolul rezistentei poporului francez fata de arbitrariul regal: raspunde unui trimis al regelui, care ii ordona sa incheie sedinta, ca deputatii, „alesi din vointa poporului", nu vor parasi sala decat „cu forta baionetelor".

Lider natural din cauza interventiilor vehemente, nobilul libertin intra in istorie in calitate de conducator republican.

Coruptie
Mirabeau era mai mult temut decat apreciat cu adevarat. Era stiut faptui ca avea legaturi cu anturajul regelui. Excesiv de corupt, a luat sume mari de bani. Dar nu a fost singurul, si toti cei care imbratisasera cariera politica pentru a se imbogati l-au luat ca exemplu: conducea adunarile prin intermediul unor discursuri radicale, apoi se ducea sa se ocupe de „afacerile" sale. Robespierre il ura.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment