Geronimo. (1829-1909). Sef de banda apas.

Arhetipul „Indianului rau", neinduplecat si rebel
Spre deosebire de seful Cochise, care a acceptat sa „rupa sageata" si sa intre intr-o rezervatie, Geronimo a refuzat sa se recunoasca invins. Totusi, a murit si el prizonier.

Fotografiile, facute la sfarsitul vietii, ne arata un barbat cu fata intunecata si ridata, a carui privire pare inca plina de reprosuri. Internat intr-o rezerva departe de tara natala, silit la exhibitii umilitoare pentru ziaristii epocii si primii turisti, Geronimo a dictat memorii emotionante, care sant marturia unui patriotism si a unei mandrii intacte.

Povestea luptelor sale, rafuielile cu apasii favorabili concilierii si descrierea cruzimii cu care au fost tratati indienii explica de ce acest simplu sef de banda devenise, timp de mai multi ani, simbolul ultimei rezistente indiene pe teritoriul pacificat al Statelor Unite.

Alegerea rezistentei
Marele sef Cochise, care conducea tribul Chiricahuas, luptase toata viata impotriva albilor. Dar o serie de infrangeri si accelerarea invaziei dupa 1850 il facusera sa accepte, din prudenta, tratate de pace cu guvernatorii Arizonei si autoritatile federale.

Inca tanar in acea perioada, Geronimo prefera sa continue lupta. Mai intai nu e vorba decat de gainarii, apoi se ajunge la focuri de arma: in sfarsit Geronimo jefuieste regiunea, facand razii in sate, pradand si masacrand. Frontiera apropiata ii ofera azil pe teritoriul mexican si trupa sa creste fara incetare pe seama tuturor apasilor dezamagiti de viata in rezervatii. Consiliul sefilor, condus de Cochise, dezaproba actiunile sale. Totusi Geronimo e urmat de sute de tineri razboinici.

In 1858, armata mexicana ii ataca barlogul: sotia si toti copiii sai sant omorati. Geronimo nu va ierta aceasta crima: timp de aproape douazeci de ani, pana cand s-a predat in 1886, isi multiplica chemarile la revolta si atacurile impotriva convoaielor, trenurilor, chiar a armatei. Pana cand guvernul american hotaraste sa-1 neutralizeze total: retrasi in desertul Sonora, Geronimo si cei 50 de luptatori ai sai scapati teferi se predau celor 50 000 de soldati care ii inconjoara.

Cinema
Nu e greu sa-l recunoastem pe Geronimo in westernurile holywoodiene in care apare personajul sau: in timp ce Cochise e jucat in general de un alb cu aer nobil si inalt, Geronimo e intotdeauna mic, prost imbracat, cu pielea bruna si priveste pe toata lumea cu un ochi viclean. Nu exista nici un film in care sa fie reprezentat altfel decat ca un bandit fara mila.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment