Hammurabi (sau Hammurapi). (1728 ?-1686 ? i. Hr.). Rege al Babiloniei.

Unificator al Mesopotamiei si inventator al dreptului
El nu a fost numai un suveran siret si un cuceritor eficace. O mie de ani mai tarziu, „codul" lui mai era inca folosit...

Creator al Imperiului Babilonian pe care 1-a construit politic si administrativ timp de patruzeci si trei de ani, Hammurabi a stiut sa defineasca un sistem de guvernare in stare sa obtina asentimentul tuturor : preocupat sa apere interesele castei razboinicilor, el a marit fara incetare zona de influenta a orasului Babilon.

El a dus o lupta cu armate imense impotriva triburilor muntenesti, a suveranilor asirieni si a regatelor rivale de la campie si a stiut sa-si recompenseze generalii si razboinicii. Casta negustorilor nu a fost uitata: ea a beneficiat de deschiderea pietelor, de unificarea monedelor, a greutatilor si a masurilor.

Poporul a profitat de redistribuirea pamanturilor cucerite, a prazii si a sclavilor. Hammurabi, puternic datorita unui consens social si politic important, s-a inhamat la greaua sarcina a definirii regulilor juridice universale pe care le concepea ca mergand mana in mana cu viziunea unei monarhii babiloniene care sa domine lumea cunoscuta cu ajutorul unui guvern puternic si al regulilor acceptate de toti.

Redactarea codului
Au existat, se pare, doua texte diferite. Cel de care dispunem este un ansamblu de 282 de articole de lege precedate de un prolog si incheiate printr-un epilog pierdut in parte.

Noutatea acestui cod redactat in secolul al XVII-lea i. Hr. rezida in definirea stricta a drepturilor si a indatoririlor fiecarei caste. Hammurabi ajunge chiar sa faca distinctia intre culpa si responsabilitate. Astfel, intentia criminala este luata in considerare in articolele codului, rupandu-se astfel cu traditia unei pedepsiri mecanice, de tipul „ochi pentru ochi, dinte pentru dinte".

Aceasta inovatie este, intr-adevar, la originea dreptului ca sistem fondat pe justitie; ea a avut ca efect canalizarea razbunarii personale si obtinerea unui acord general asupra judecatilor facute, deoarece acestea reprezentau o mai buna adaptare a sanctiunii penale la delictul comis. Renumele acestui cod a fost extraordinar. El a servit ca model in toata Antichitatea.

Sters
Textul codului este gravat pe o stela de bazalt negru. Dar, la baza, piatra a fost lustruita de un cuceritor care, cinci secole mai tarziu, a dus-o in orasul Suze. Datorita unor copii mult mai recente s-a putut reconstitui ansamblul inscriptiilor initiale.

Egalitatea in drepturi
Statul condus de Hammurabi timp de aproape doua generatii era considerat in Antichitate ca un model de echitate: guvernatorii provinciilor nu erau la adapostul plangerilor simplilor cetateni.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment