Hannibal. (247-183 i. Hr.). Sef de armata cartaginez.

Dusmanul cel mai neinduplecat al Romei
Fin strateg si abil om politic, el a dorit sa restaureze sub egida Cartaginei visul sfaramat al lui Alexandru. Romanii l-au oprit si si-au insusit ideea.

Orasul Cartagina, intemeiat pe coasta Tunisiei de astazi de niste negustori fenicieni in jurul anului 813 i. Hr., era destinat sa intalneasca, intr-o zi, Roma pe campul de bataie: cele doua cetati au capatat putere militara si comerciala aproape in acelasi timp. Aliate, mai intai, impotriva samnitilor si a lui Pirus, ele au devenit rapid rivale in ceea ce priveste Sicilia, apoi chiar dusmane.

Razbunarea impotriva romanilor
Generalul Barca, zis si Hamilcar („Fulgerul", avand in vedere slabiciunea lui pentru atacurile de comando), a pierit in lupta in anul 231, dupa ce a cucerit sudul Spaniei, dar a pierdut Sicilia, Sardinia si Corsica. Fiul sau, Hannibal („Gratia lui Baal"), a preluat torta razbunarii si a pregatit un atac impotriva puterii romane, purtand o ofensiva diplomatica directa si actiuni militare de provocare. Razboiul care a urmat a fost un conflict pe viata si pe moarte.

A gasi aliati
Continuand sa ia din colonia spaniola resursele necesare organizarii unui corp expeditionar pe masura intreprinderii sale, Hannibal facea in acelasi timp curte oraselor grecesti din Italia si cumpara concursul triburilor galice din Sud. Iata de ce celtii, plini de ura impotriva Romei, care tocmai ii alungase din Italia de Nord, i-a facilitat armatei lui Hannibal trecerea. El a traversat Pirineii in anul 219: incepea cel de-al doilea Razboi punic.

A-i convinge pe soldati
Hannibal (care nu purta nici un semn distinctiv al gradului sau si dormea pe pamintul gol in mijlocul trupelor sale) isi cucerise armata prin simplitate. Cu armata si cu elefantii sai, a trecut Alpii, a atacat Trasimene noaptea (217), s-a prefacut ca se retrage la Cannes, in Apulia (216), unde a masacrat 50 000 de romani si a ramas fara un ochi.

Cu toate acestea, cum intaririle si masinile de razboi pentru asedierea Romei nu mai veneau, romanii au putut sa se refaca si, in anul 202, au invins la Zama, in Tunisia, trupele cartagineze care ocupasera deja sudul Italiei. Refugiat in Siria, Hannibal a preferat sa se sinucida, in anul 183, decat sa fie predat romanilor de regele acesteia.

Deliciile din Capua
„Stii sa invingi, dar nu stii sa profiti de victorie!" Acesta este reprosul pe care i l-a adresat fratele sau lui Hannibal pentru ca si-a lasat armata sa lancezeasca in luxul din Capua, in loc sa atace Roma imediat dupa victoria de la Cannes.

Crucial
Daca ar fi iesit invingator, Hannibal ar fi putut schimba mersul istoriei: aliat al grecilor si al galilor, el constituia o legatura intre civilizatiile Feni-ciei, Greciei si Mediteranei occidentale. Nu incape nici o indoiala ca infrangerea sa a constituit pentru civilizatia europeana o cotitura majora: Imperiul Roman in locul Imperiului Cartaginez...

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment