Horatio Nelson. (1758-1805). Amiral al flotei engleze.

Omul de la Trafalgar
Pe continent, Napoleon isi zdrobea adversarii unul cate unul Anglia izolata s-a adunat in spatele vaselor de razboi. Nelson a salvat-o de la dezastru cu pretul vietii sale.

inflacarat admirator al lui Francis Drake si al corsarilor francezi din secolul al XVIII-lea, tanarul Horatio Nelson se angajeaza in marina britanica la varsta de doisprezece ani. Nonconformist, bataios si studios, Nelson nu intarzie, profitand de evenimentele militare, sa devina un marinar incercat si un capitan apreciat.

Simtul sau tactic, bazat pe mobilitatea vaselor, incercuirea si tirul tunurilor flotelor la ancorare, nu este filozofia oficiala a amiralilor englezi. insa e adorat de oamenii sai care il considera nemuritor si cred, din superstitie, ca daca Nelson este comandantul unei flote, vor iesi vii din aventura, caci el si-a pierdut deja un ochi in 1793 impotriva francezilor la Calvi si un brat impotriva spaniolilor in 1797. De atunci, isi va petrece viata haituind marina lui Napoleon.

Incapatanare si indrazneala
Le cere trupelor eforturi si sacrificii extreme si reuseste sa-si loveasca inamicul atat de rapid incit Napoleon sfirseste prin a-1 inscrie pe Nelson pe lista dusmanilor prioritari ce trebuiau rapusi.

Bonaparte a scapat deja de capcana din Malta: flota din Egipt a reusit sa treaca, in ciuda rapiditatii manevrelor englezilor : Nelson isi aduna vasele si ataca, asemeni corsarilor, navele franceze din rada Abukir (1798). Dezastrul este atat de mare pentru Bonaparte incat acesta se gandeste un moment sa revina in Franta pe uscat!

Devenit erou national, amiralul chior si ciung, puternic datorita sprijinului marinarilor sai, ia initiative: ataca si cucereste Neapole, pe care il prada. Apoi distruge flota danezilor, aliati ai francezilor, il convinge pe Napoleon sa nu mai incerce sa debarce in Anglia si hartuieste flota franceza care incearca sa-i infometeze pe britanici printr-o blocada maritima.

In octombrie 1805, apare o ocazie: in fata capului Trafalgar, in largul marii din Cadiz, amiralul ataca flota franceza, captureaza douazeci de vase si scufunda douasprezece. Ranit mortal, abia are timp sa-si afle victoria, care va face din Anglia stapina marilor lumii.

Disciplina
In tinerete, Nelson a cunoscut legea de fier care era aplicata pe vasele negustorilor si pe vasele de razboi britanice (celebra rebeliune de la Bounty a avut loc in 1788).

Dupa ce a devenit capitan, a atenuat pedepsele corporale si a strans legaturile cu marinarii sai, mergand pana la a imparti cu ei masa zilnica obisnuita. Cu putin timp inainte de batalia de la Trafalgar, in care si-a pierdut viata, Nelson Ie-a strigat marinarilor sai: „Anglia conteaza pe faptul ca fiecare isi va face datoria". Un „Ura!" a rasunat pe toate vasele. Francezii amiralului Villeneuve au resimtit o oarecare ingrijorare.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment