Iosif Stalin, (Iosif Djugasvili). (1879-1953). Conducator revolutionar rus, aflat la putere din 1924 pana la sfarsitul vietii.

„Omul de Fier": un intreg program
A fost cel care a trebuit sa administreze concret constructia unei societati comuniste; incercuirea externa si problemele interne l-au determinat sa instaleze un regim tiranic.

Exista inca obiceiul de a-i opune pe Lenin, stralucit teoretician si om de actiune, pe Trotki, orator cultivat si revolutionar indraznet, si pe Stalin, om de stat, complotist ascuns in umbra ministerelor, asteptand cu modestie sa-i vina randul in timp ce tesea intrigi.

Clisee despre personaj
Nimic mai fals; Iosif Djugasvili, fost seminarist (impotriva vointei sale, trebuie sa specificam), devine Stalin cand, dupa ce a devenit marxist ca urmare a lecturilor sale, isi ia lumea in cap si organizeaza in Caucaz, regiunea natala, grupuri de gherile care ataca convoaiele militare. Tanarul bolsevic este acum aproape de tezele anarhiste: armele sint luate de la inamic, cu banii furati se constituie un fond de razboi, se distribuie populatiei hrana confiscata.

In foarte putin timp, „aceasta linie dura" propovaduita de Stalin il transforma in liderul tendintei celei mai radicale din Partid. Prins, evadat, prins din nou, scapa si de asta data si devine foarte popular. Dar, din 1907, Trotki si Lenin se opun actiunii lui Stalin; primul e ostil actiunii de gherila, al doilea le sustine.

In 1912 se naste un alt subiect de disputa intre Trotki si Stalin: acestuia din urma tocmai i s-a incredintat postul de redactor-sef al unui ziar bolsevic din Petrograd numit „Pravda”, in timp ce Trotki redacteaza si el un ziar cu acelasi titlu la Viena, in exil.

Evenimentele Revolutiei din Octombrie ni-l arata pe Stalin in fotografii, in plan secund, dar e intotdeauna acolo. Specialist al actiunii directe, este singurul conducator bolsevic cautat care nu a parasit niciodata Rusia; militantii au incredere in el. Aceasta explica faptul ca ulterior a fost ales ca secretar general al partidului, in 1922. Autoritatea lui Stalin nu s-a bazat pe frica, ci in primul rand pe simpatie: rigoarea lui Lenin ii impresiona pe rusi, cultura lui Trotki ii complexa; Stalin, cu vodka in mana si surasul pe buze, avea mai intotdeauna pregatita o gluma vulgara. Hotararea sa revolutionara, spiritul practic si bonomia au facut din acest fost luptator de gherila un om de stat.

Clisee despre faptele sale
Au existat doi Stalini: cel al istoriei comunistilor si cel din portretul zugravit de tarile occidentale.
Primul, prezentat astfel pana la raportul lui Hrusciov, in a 1956, era un om afabil, „taicutul popoarelor", un revolutionar model si un conducator infailibil. Al doilea a fost un monstru, arhetipul dictatorului criminal vinovat de mii de morti anonimi in lagarele de munca.

O vreme, s-a vorbit de un alt Stalin, aliatul din razboiul antihitlerist impreuna cu care se dadea lupta pentru democratie. Insa aceasta a durat doar patru ani.

Din punct de vedere istoric, actiunea politica a lui Stalin este ascunsa de o propaganda atat de mare si de atat de multe cifre false - de neverificat pentru totdeauna, - incat am avea tendinta de a ne multumi cu un bilant moral: astfel, Stalin ar fi fost, conform tezei trotkiste, groparul revolutiei, „bonapartist termidorian" care ar fi „desfigurat", apoi „tradat" Revolutia.

Pentru filozofiile liberale ale razboiului rece, el este un simplu asasin, responsabil direct pentru executarea atator oponenti pe care Hitler pusese sa fie omorati pentru ca erau evrei.

Pentru ganditorii anarhisti, intre care scriitorul George Orwell, autorul operei „1984”, Stalin era Big Brother in persoana, tipul dictatorului omnipotent, care falsifica istoria si chiar limbajul, capabil sa infiltreze si sa otraveasca orice forma de opozitie impotriva puterii sale.

Cine era Stalin?
Si daca Stalin fusese pur si simplu un leninist prins in capcana compromisurilor cu realitatea, atat de legat de patria sa si de ideea leninista a comunismului incat a folosit toate mijloacele pentru a-si apara cauza.

Nimic in marxism-leninism, dimpotriva, nu excludea recursul la dictatura partidului unic. Nici un text al fondatorilor respectati ai teoriei comuniste nu condamna expres ideea construirii socialismului intr-o singura tara. Marx si Lenin admisesera legea „dezvoltarii inegale" care prevedea ca toate popoarele nu vor face Revolutia in acelasi an.

In aceste conditii Stalin („omul de otel" in rusa), fara sa trebuiasca sa-si tradeze maestrii, a putut sa dezvolte partidul unic, sa-si consolideze dictatura printr-o demagogie reala asociata unui nu mai putin real salt inainte al nivelului de trai al rusilor. Astfel, a putut sa cheme la apararea patriei socialiste impotriva armatelor hitleriste si sa incarneze rezistenta unui popor intreg, ramanand in Moscova bombardata. Dupa ce s-a terminat razboiul, a putut sa se declare sprijinul popoarelor lumii in lupta si sa devina liderul si sustinatorul miscarilor de rezistenta anticoloniale.

International
Stalin reusise sa incarneze revolutia mondiala intr-atat incat condamnatii francezi de la muntele Valerien scrisesera in celula lor: „Traiasca Stalin!" Mai tarziu, garzile rosii chineze, care se comportau intr-un mod cu totul antiautoritar, invocau atoritatea lui Stalin.

Chiar si in Franta, dupa razboi, imaginile cu chipul sau erau peste tot, fara ca asta sa deranjeze pe cineva in afara de dreapta catolica nationalista. Ca un adevarat lider international, Stalin are strazi si piete care ii poarta numele in lumea intreaga. Pietei Stalingrad, din Paris, nu i s-a schimbat niciodata numele.

Destalinizare
Cand „crimele lui Stalin" au fost revelate lumii de unul dintre succesorii sai, Nikita Hrusciov, reactia in Rusia si in lumea intreaga a fost de neincredere. S-a procedat deci, superficial, la „destalinizarea" tuturor partidelor comuniste ale lumii.

Insa obiceiul metodelor de conducere staliniste era atat de bine ancorat incat destalinizarea a fost doar formala. Un conducator ca Leonid Brejnev, de exemplu, nu a schimbat nimic din structurile regimului comunist rus. Pur si simplu, a fost mult mai putin popular decat Stalin.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment