Jan Hus. (cca 1370-1415). Predicator si universitar ceh.

Religia si natiunea
Initiator al unei mari miscari de reformare a bisericii, Jan Hus nu a fost numai un teoretician; dupa executarea lui, poporul din sate a dus un lung razboi civil.

„Razboiul husitilor", numit astfel deoarece partizanii lui Jan Hus s-au ciocnit de trupele germane timp de aproape 20 de ani, intre 1419 si 1437, a lasat o amintire teribila in istoria Europei Centrale.

Pretextul religios
Mai intai, Hus a dus o campanie impotriva bogatiilor exagerate ale clericilor catolici. Idealul evanghelic al saraciei devine un cal de bataie: insurgentii au ales potirul drept simbol si l-au pus pe drapelul lor. Condamnat de mai multe ori de autoritatile papale din cauza adoptarii unor pozitii ostile fata de ierarhie, Jan Hus, rector al universitatii din Praga, a chemat biserica la reforma. Condamnarea coruptiei gaseste un ecou in rin-dul poporului si al multor literati cehi, pina la regele Venceslav!

Pretextul lingvistic
Jan Hus este, de asemenea, un teoretician al limbii cehe ale carei ortografie si alfabet le-a modificat pentru a transcrie aceasta limba slava de o maniera mai potrivita. Din 1409, munca sa este recunoscuta de un edict al regelui care proscrie formulele germanice si stabileste ceha ca limba oficiala intr-o Boemie dominata, totusi, de cultura germana.

Pretextul social si national
Mesajul lui Jan Hus a fost inteles de catre saracii de la sate ca o incurajare la revolta. Un cavaler ceh, Jan Zizka, a trecut in fruntea rascoalei taranesti. El a organizat, din punct de vedere militar, hoardele serbilor rebeli cu atita indeminare in-cit trecerea armatelor taranesti husite a fost considerata, in epoca, ca o pedeapsa divina, infrangeri zdrobitoare succesive au silit papalitatea sa ordone o cruciada impotriva rasculatilor cehi. Executarea prin foc a lui Jan Hus a precedat, de fapt, cu aproape doua secole infrangerea cehilor la Muntele Alb (1620), care a pus capat, provizoriu, luptei angajate de armatele husite. Independenta Boemiei, asociata Slovaciei, nu a fost cucerita decat dupa 1918.

Pe fereastra
La mai putin de cinci ani dupa executarea prinfocalui JanHus, patriotii cehi au pus mina, prin forta, pe primar si pe consilierii sai catolici, apoi i-au aruncat pe fereastra. Ramasa celebra in istorie sub numele de „aruncarea pe fereastra de la Praga", aceasta lovitura de stat a fost la originea uneia din cele mai violente razboaie religioase pe care Ie-a cunoscut Europa Centrala. in limba germana exista si astazi un proverb care spune: „E mai bine decat o invazie ahusitilor!"

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment