Kankan Moussa. (cca 1290-1337). Imparat al Maliului din 1312 pana la sfarsitul vietii.

Primul mare imparat al Africii Negre
Kankan Moussa a realizat mai multe decat predecesorul sau Sundiata: el a folosit islamul pentru a pune in legatura, pe picior de egalitate, regatele negre si civilizatiile din nord.

Catre anul 1250, legendarul Sundiata, dupa o memorabila batalie de magicieni care a avut loc pe malul Nigerului, a reusit sa uneasca triburile tarii: acolo unde capetenii ostile, dezbinate de certuri familiale, se impotriveau cu violenta, autoritatea lui Sundiata a organizat rezistenta la atacurile regatelor din padurea de coasta. Sigur pe succesele sale, regele a chemat triburile din savana la supunere si a obtinut titlul de mansa, infricosand asistenta cu ajutorul a felurite minuni. in continuare, el a instituit un tribut si a inceput sa impuna pacea pe teritoriul sau.

Un sistem complex de taxe a favorizat inflorirea economica a oraselor Tom-buctu si Djenne care se gaseau la rascrucea dintre comertul fluvial si traficul transsahari-an. Sundiata a inteles si importanta aurului pentru albii din nord, fie ca erau musulmani sau crestini. El a descoperit si a dezvoltat zacamintele aurifere de la Uangara care, timp de secole, au purtat faima Sudanului Occidental. Totusi, certurile tribale au reinceput si pacea lui Sundiata nu a fost restabilita decat de unul din succesorii sai, si anume Kankan Moussa.

De la animism la Islam
Facand sa patrunda profund credinta musulmana in elitele razboinice si apoi in sinul poporului, Kankan Moussa a oferit imperiului sau o unitate ideologica care ii lipsea lui Sundiata; pentru a-i convinge pe feudali, mansa i-a dus pe 8000 dintre ei in pelerinaj la Mecca, in anul 1324.

Aceasta calatorie extraordinara, cantata de rapsozii de pe intregul continent, a dat popoarelor Africii o noua importanta : pentru prima data, un demnitar negru a fost primit, precedat de o trupa de 500 de sclavi incarcati cu aur, de catre sultanul din Cairo. La Mecca, Kankan Moussa a luat legatura cu arhitecti, mestesugari, literati, administratori, pe care, dupa pelerinajul sau, i-a adus in Mali sa lucreze aici.

Chipul Africii Occidentale a fost bulversat de aceasta intruziune pacifista a civilizatiei, astfel incat in anul 1685, Ludovic XIV il numea pe descendentul lui Kankan Moussa „foarte scumpul meu frate, regele de Melly".

Aurul din Mali
Dupa ce si-a extins teritoriul, prin razboi sau prin semnarea unor tratate, de la ocean la savana si pana la limita padurii, Kankan Moussa a plecat in Arabia pentru a aduce de acolo oamenii necesari pentru cel mai mare transfer de tehnologie pe care l-a cunoscut Africa inainte de invaziile coloniale europene: introducerea scrisului, a diverselor tehnici si rationalizarea vietii politice si economice nu au fost posibile decat gratie sosirii masive a mii din acesti „cooperanti" care au fost, adesea, in sensul strict al cuvantului, platiti cu greutatea lor in aur! Kankan Moussa a cheltuit atit de mult la Cairo incat a provocat o devalorizare cu 20% a acestui metal fata de argint!

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment