Malcolm X (Malcolm Little) (1925-1965). Conducator revolutionar negru american.

Barbatul din „Black Power", Puterea neagra
Ostil integrarii propovaduite de pastorul King, Malcolm X nu mai dorea o America a albilor si predica separarea radicala, prin formarea unui stat independent al negrilor.

Malcolm X era din toate punctele de vedere opusul exact al pastorului King (exceptand faptul ca au fost niste lideri negri asasinati din cauza convingerilor lor). A devenit astfel liderul acelei parti a negrilor americani care nu il urma pe predicatorul pacifist in chemarea sa la fraternizare si la integrare rasiala.

Autoritatea lui Malcolm X capata forta datorita extremismului nationalist, acest rasism ce apare ca o reactie la rasismul albilor, pe care atitudinea globala a americanilor epocii ne permite sa-1 intelegem.

In timp ce pastorul King era un om relativ cultivat, tata al unei familii si, desi era capabil sa ia hotarari de nestramutat, intelegea sa dea o interpretare pacifista a credintei crestine, Malcolm X se situa la antipod: era un fost delincvent, o vreme proxenet, animat de o viziune combatanta a independentei negrilor, structurata de credinta sa musulmana.

Cei doi barbati, fara sa se aprecieze cu adevarat unul pe altul, se cunosteau si au organizat chiar cateva mitinguri comune: la Chicago, intr-adevar, King a afirmat, in urma unei extrem de violente contramanifestatii organizate de bande rasiste, ca nu a vazut niciodata atata ura, nici chiar in Sud. Malcolm X a amintit ca asta era ceva banal si ca fosta sa casa, ce se afla in apropiere, la periferie, fusese arsa de catre membrii Ku Klux Klanului.

Puterea neagra si islamismul
Refuzul crestinismului, pe care Malcolm 1-a invatat de la un coleg detinut, i se parea un mod potrivit de a-si asuma o identitate religioasa radical ostila albilor. Aspectul militant si egalitar al islamului 1-a ajutat sa adune si apoi sa organizeze in grupuri inarmate „credinciosii", foarte numerosi, in ghetouri.
Violenta extrema a discursurilor sale voit instigatoare il transformau intr-un fel de inamic public. A fost omorat de un alt negru (despre care se crede azi ca era manipulat de FBI) in timpul unei adunari publice.

Tinerii negri din marile orase din nord, dezamagiti de pacifismul afisat de Martin Luther King, l-au ales deci liderul lor pe Malcom X.

Cele doua cai
Este semnificativ sa vedem ca pacifistul King si atatatorul Mai-colm X facusera unul spre altul un pas inainte de a fi omorati: pastorul din Alabama afirma cu trei zile inainte de a fi omorat ca este „obosit sa incaseze lovituri" si ca „dorea sa raspunda". In ceea ce il priveste pe Malcolm X, pelerinajul la Mecca il transformase intr-atat incat, la intoarcere, a inceput sa dezvolte, in partidul sau disident Black Muslims, teze mai umaniste si chemari la „intelegere reciproca"...

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment