Manco Capac II (cca 1515-1545). Al treilea conducator incas din Peru din 1533 pana la sfarsitul vietii.

Un simbol al rezistentei spaniolilor
La inceput a pactizat cu invadatorii albi, atit din teama de armele lor, cit si din ambitie personala. Apoi a trecut in fruntea revoltei si a fondat un stat rebel.

Imparatul incas marioneta
Huascar Capac, al unsprezecelea imparat incas de la legendarul Manco Capac I (iesit prin vraja din apele lacului Titicaca), si-a lasat puterea fiului sau. insa fratele sau vitreg, Atahualpa, 1-a ucis in momentul in care a fost si el capturat, prin tradare, de catre conchistadorul Pizarro, in 1533. Aceasta situatie extrem de confuza a fost folosita in mod inteligent de un al treilea pretendent, Manco Capac, care a preferat sa accepte tutela spaniolilor decat sa sfarseasca sugrumat ca si rivalul lui Atahualpa.

Mizind pe dezbinarile create in sanul armatei si al nobilimii de catre razboaiele de succesiune, Manco Capac i-a castigat de partea sa pe toti razboinicii nemultumiti, pe taranii spoliati si pe conducatorii persecutati de Atahualpa. A baut, deci, cu Pizarro cupa prieteniei, 1-a invitat la incoronare si a acceptat aservirea supusilor sai atribuiti in loturi aventurierilor spanioli.

Traumatismul luarii orasului Cuzco, capitala, decapitase intreaga rezistenta. Infricosati de armele de foc, de armurile si de caii invadatorilor, mandrii razboinici incasi s-au supus.

Rezistenta incasilor
Insa conchistadorii erau incapabili sa se retina. Ei s-au amuzat sa violeze, intr-o buna zi, una cite una, femeile incasului, iar fratele lui Pizarro a luat-o pe favorita lui Manco Capac ca si concubina. In acelasi timp, mercenarii spanioli au profanat mumiile sfinte ale dinastiei, umplandu-si cufere-le cu obiecte rituale si jefuindu-i pe preoti, rapindu-le pe fecioarele care se ingrijeau de mormintele imperiale. Revolta a izbucnit.

Manco Capac, in contact zilnic cu opresorii sai, a inteles ca ei erau oameni ca toti ceilalti. A fugit deci, a ridicat o armata si si-a asediat propria capitala, Cuzco, timp de un an. A trebuit totusi sa se retraga cu 100 000 de partizani in padurea virgina unde a construit o noua capitala, Vilcabamba. El a reusit sa intretina focarele de gherila in Perii-ul ocupat, pastrand fortareata Machu Picchu. Fiul sau, Tu-pac Amaru, a continuat lupta pana la moarte, in anul 1572.

Intoarcerea imparatilor incasi
Popoarele andine erau convinse de imortalitatea imparatilor lor. Aceasta credinta exista inca si astazi. Astfel, o profetie prezisese prabusirea imperiului sub loviturile „strainilor barbosi" in timpul domniei celui de-al doisprezecelea imparat incas, Atahualpa. Executarea lui si apoi moartea rebelului incas Manco Capac (care nu a fost capturat niciodata) si, in sfarsit, decapitarea de catre spanioli a lui Tu pac Amaru, ce! deal paisprezecelea si ultimul imparat incas, nu au contrazis legendele. Una dintre ele afirma ca sub pamant capul si corpul lui Tupac Amaru incearca sa se regaseasca. Atunci cand corpul ultimului imparat incas va fi reconstituit, imperiul va renaste.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment