Marie Curie (1867-1934) (nume original: Maria Sklodowska) este mult mai faimoasă decât mulţi alţi oameni de ştiinţă. Cariera ei a dovedit, în cel mai limpede mod posibil, că şi o persoană de sex feminin este capabilă să facă cercetări ştiinţifice de înaltă clasă. Acesta este motivul pentru care a devenit atât de celebră, creând impresia că ea este cea care a descoperit radioactivitatea.

Realitatea este, însă, că radioactivitatea a fost descoperită de Antoine Henri Becquerel. Niciodată nu a fost contestată prioritatea acestuia, deoarece Marie Curie (şi soţul ei, Pierre, care a fost un om de ştiinţă la fel de talentat) şi-a început cercetările privitoare la acest subiect abia după ce a citit un material în care era prezentată descoperirea lui Becquerel.

Cea mai renumită realizare a Mariei Curie (care, într-adevăr, îi aparţine) este descoperirea şi izolarea radiului. Iar înainte de aceasta, ea mai descoperise un element radioactiv, pe care îl numise „poloniu", după numele ţării natale, Polonia. Acestea au fost două realizări admirabile, dar n-au avut o importanţă majoră pentru dezvoltarea teoriilor ştiinţifice.

În anul 1903, Marie Curie, Pierre Curie şi Antoine Henri Becquerel au primit Premiul Nobel pentru fizică. În 1911, Marie Curie a mai primit un Premiu Nobel, de data aceasta pentru chimie, devenind, astfel, prima persoană deţinătoare a două premii de acest gen.

Este interesant de observat că Marie Curie avea copii mici pe vremea când cele mai importante cercetări ale sale au început să dea rezultate. Fiica cea mare, Irene, a devenit, de asemenea, un mare om de ştiinţă. Ea s-a măritat cu alt cercetător talentat, Jean Frederic Joliot, şi, lucrând împreună cu el, a descoperit radioactivitatea artificială. Pentru această descoperire (care poate fi considerată o „descendentă" a descoperirii radioactivităţii naturale), cuplul Joliot-Curie a împărţit Premiul Nobel pentru fizică decernat în anul 1935. Fiica cea mică a lui Marie Curie, Eve, a devenit muziciană şi scriitoare renumită.

Doamna Curie a murit în 1934 din cauza unei leucemii care îi fusese cauzată, probabil, de expunerile repetate la materiale radioactive.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment