Muammar al-Gaddafi (nascut in 1942). Conducator revolutionar libian, aflat la putere din 1969.

Un lider oficial pentru soldatii clandestini
Ideologia sa, bazata pe panarabism si o lectura progresista a Coranului, a alunecat usor spre o sprijinire a terorismului international. Cand, in 1969, un grup de tineri ofiteri il detroneaza pe regele Idris si proclama republica, sprijinul popular local este unanim; in strainatate, discursurile lui Gaddafi il fac simpatic cel putin pentru stanga si extrema stanga antiamericane si antisioniste.

Islamismul si socialismul
Formele puterii populare pe care Gaddafi le stabileste in plan local incearca, din acest moment, o sinteza intre traditia beduina si socialismul liberalist: colonelul creeaza adunari populare! Un fel de democratie directa tribala isi asuma obiective de atins pe plan local, in timp ce mijloacele de punere in practica sint furnizate de statul central.

Aflat la jumatatea drumului intre Nasser si Castro, Gaddafi va face aceleasi aliante: aceeasi fraternitate apasatoare a protectorului rus, aceeasi aversiune fata de dogma comunista, lenta deriva birocratica apoi autoritara. Slujindu-se de valorile egalitare si de solidaritatea propovaduite printr-o interpretare progresista si sociala a Coranului, Gaddafi reuseste, datorita bogatiei resurselor petroliere, sa mentina tara la un nivel economic satisfacator. Sistemul de impartire raspunde nevoilor fundamentale ale maselor libiene.

Publicarea Cartii verzi, in 1976, pecetluieste in plan teoretic specificitatea experientei libiene: putere populara si sprijin revolutionarilor arabi.

Islamismul si terorismul
Admiratia lui Gaddafi pentru Nasser si Castro fiind urmata de acte concrete si sprijin acordat diverselor gherile din Orientul Apropiat, dar si din Europa si America, Statele Unite se hotarasc sa-i trimita un avertisment bombardand Tripoli in mai 1986.

Operatiunea esueaza si are drept urmare unirea intregului popor in jurul conducatorului, in timp ce unele pareri negative incepusera sa se auda atat in armata, cit si in randul populatiei. De la aceasta data, Gaddafi a evitat declaratiile extremiste, dar continua sa sustina si sa inarmeze diverse miscari teroriste din lume. Puterea sa, devenita foarte autoritara, este totusi acceptata de poporul libian, care vede in el un simbol al mandriei si al rezistentei nationale.

Austeritate
Este notoriu faptul ca stilul de viata al lui Gaddafi elimina repede moravurile corupte ale regelui Idris, detronat prin lovitura de stat in 1969.

Nascut in cort, in desert, Gaddafi continua sa traiasca intr-un cort beduin instalat in centrul palatului prezidential, pe o vasta peluza. Cladirile nu sint folosite decat pentru unele receptii oficiale si sint ocupate de birourile administratiei. De la atacul aerian american Gaddafi continua sa traiasca in acest cort, unde se spune ca se roaga si mediteaza mai multe ore pe zi.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment