Richard I Inima de Leu (1157-1199). Rege al Angliei din anul 1189 pana la sfarsitul vietii.

Cel mai celebru dintre regii cruciati
Richard a fost viteazul cavaler care lipsea crestinatatii devenite cinica si calculata. Cu el, cruciada si-a redobandit stralucirea, in lipsa unei victorii durabile.

Fiu al lui Alienor de Aquitania, Richard si-a inceput cariera politica refuzand tutela tatalui sau, Henric II, preferindu-1 pe regele Frantei, Filip Augustus. Din lupta in lupta, el si-a creat o reputatie de razboinic curajos. Irascibil, schimbator si generos, Richard isi cauta modelele in vechea cavalerie.

El a devenit un exemplu pentru toti fiind primul care a devenit cruciat dupa anuntarea cuceririi Ierusalimului de catre Saladin. Richard nu se simte deloc englez. El este, inainte de toate, un cavaler normand care stie sa manuiasca lancea daneza pe campul de lupta. In realitate, el nu a petrecut in Anglia decat cateva luni, spre sfarsitul domniei sale.

Pentru moment, datoria il cheama spre Tara Sfanta. El il convinge pe prietenul si rivalul sau Filip Augustus, rege al Frantei, sa porneasca in cruciada. Imparatul Germaniei, Frederic Barbarossa, nu poate sa faca altceva mai bun decat sa devina, la randul lui, cruciat.

Richard devine Inima de Leu
Incoronat rege la treizeci de ani, Richard conduce, in mod firesc, cea de-a treia cruciada: Filip Augustus nu are decat douazeci si trei de ani, iar Frederic Barbarossa s-a inecat in mod stupid intr-un rau din Turcia.

Richard, ahtiat dupa masini de razboi si expert in atacuri asupra locurilor intarite, cucereste intr-o saptamana Saint-Jean-d' Acre, pe cand Filip Augustus batuse pasul pe loc timp de sase luni. Conducerea cruciadei ii revine in intregime atunci cand regele Frantei, dezamagit ca nu dobandise nici un laur din aceasta aventura cavalereasca, se retrage si se intoarce in tara sa, pretextand ca ar fi fost bolnav.

Cruciada barbatilor onorabili
Razboiul ia atunci o intorsatura curioasa si confuza: intre incaierari, razboi deschis si politete, ostilitatile aduc fata in fata doi oameni care se stimeaza: Richard si Saladin. Executii in masa, schimb de cadouri, accese de generozitate si excese de cruzime duc la un rezultat atenuat: Richard a recucerit coasta Palestinei, dar nu si Ierusalimul. Saladin, generos, acorda libera circulatie pelerinilor in Orasul Sfant.

Odiseea lui Richard
Suparat ca nu s-a putut acoperi de glorie in Palestina, la fel ca Richard, Filip Augus-tus il ajuta pe Ioan fara de Tara sa-i ia coroana lui Richard, luat prizonier in Germania pe cand se intorcea din Tara Sfanta. Contra unei rascumparari adunate in urma presiunii exercitate de popor, in fruntea caruia s-a aflat foarte „cinematograficul" Robin Hood (zis si „Robin al Codrilor"), Richard isi reia tronul si il ataca imediat pe regele Frantei. Dupa ce a construit la frontiera de sud a Normandiei celebrul Chateau-Gaillard, moare intr-un asediu impotriva unuia dintre vasalii sai tradatori, contele de Limoges.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment