Între stilul de viață și apariția bolilor cronice precum diabetul, bolile de inimă, osteoporoză sau accidentul vascular cerebral există o strânsă legătură. Pentru a sta departe de cele mai frecvente boli, medicii au câteva recomandări.
Recomandarile medicilor pentru o viață sănătoasă
Regim alimentar echilibrat, fără extreme
Aceasta înseamnă evitarea vegetarianismului, dar și a dietei bazate exclusiv pe carne. Trebuie să combinăm proteinele de calitate (din carne, lapte și ouă) cu fructe și legume. Este bine ca meniul zilnic să fie variat, nu monoton. Pe perioada verii, este indicat să mâncăm cât mai multe zarzavaturi, supe, fructe și ceaiuri.

Zahărul, sarea și grăsimile trebuie consumate cu măsură
Excesul de sare favorizează hipertensiunea arterială, excesul de zahăr poate duce la diabet, iar un aport crescut de grăsimi îngustează arterele (arterioscleroză).

Respectarea orelor de somn
Corpul nostru este odihnit dacă dormim între șapte și opt ore pe noapte.

30 de minute de sport pe zi, mai ales pentru cei cu profesii sedentare
Nu neglijați gimnastica de dimineață (5 - 10 minute de exerciții de înviorare).

Pentru a ne păstra sănătatea creierului, medicii recomandă jocurile de inteligență, rebusul, șahul și lectura. Suprasolicitarea nervoasă (ore întregi petrecute în fața computerului sau a televizorului) poate duce la îmbolnăvirea sistemului nervos, mai ales la copii. Aceștia nu mai dorm noaptea, devin interiorizați, nu mai comunică cu cei din jur și ajung, în cele din urmă, să dezvolte depresii.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment