Cu toții cunoaștem senzația neplăcută când pielea este mai mereu umedă, iar hainele se lipesc de noi. Din păcate, există persoane care se confruntă cu această neplăcere indiferent de anotimp. În termeni medicali, ei suferă de hiperhidroză.

Hiperhidroza reprezinta creșterea anormală a secreției de transpirație de către piele, peste nivelul necesar pentru reglarea temperaturii corpului. Aceasta este de trei feluri:
Despre transpirația excesivă
- primară localizată: axilară, palmo-plantară, facială sau afectând alte zone;
- pimară generalizată (idiopatică, adică fără cauză cunoscută);
- generalizată secundară (determinată de alte afecțiuni);

Boala pare a avea transmitere genetică, un procent important de pacienți (până la 40%) având în familie un alt membru afectat. Majoritatea cazurilor apar la persoane sănătoase. Hiperhidroza severă afectează viața pacientului și confortul acestuia, îi îngreunează contactele sociale și profesionale, uneori chiar și în prezența unei igiene riguroase. În plus, pielea umedă în permanență este predispusă la apariția eczemelor și a infecțiilor.

Cauza exactă a hiperhidrozei nu este cunoscută, dar pare a fi produsă de o supra-activitate a centrului de reglare a temperaturii (din hipotalamus) sau a nervilor simpatici care controlează activitatea glandelor sudoripare.

Hiperhidroza primară apare în copilărie sau adolescență, ameliorându-se odată cu vârsta. Forma localizată, cel mai des întâlnită, este mai frecvent rezultatul unor anomalii în funcționarea locală a nervilor, în distribuția glandelor sudoripare sau în vascularizația zonei.

Hiperhidroza apărută mai târziu în viață poate fi un semn al unui dezechilibru hormonal (diabet, hipertiroidie, obezitate, menopauză), al unei boli infecțioase (tuberculoza cauzează hiperhidroza nocturnă), al unei afecțiuni febrile sau poate fi un efect secundar al anumitor medicamente.

Factori favorizanți ai acceselor de hiperhidroză sunt:
- anxietatea;
- căldură;
- activitatea fizică;
- febră;
- alimentele picante;
- alcoolul;
- nicotina;
- cafeina;

Recomandări
- purtarea de haine lejere, care să lase pielea sa respire;
- schimbarea șosetelor de câteva ori pe zi;
- pantofii nu se vor purta două zile la rând, ci vor fi lăsați să se usuce, prelungindu-le astfel durata de viață;
- folosirea de produse de igienă care nu conțin săpun;
- aplicarea de talc după baie;
- evitarea alimentelor și băuturilor excitante (ciocolată, cafea, ceai, cola).

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment