Unul din organele mari și importante din organism este ficatul, fiind implicat în multe procese vitale. Hepatita B poate afecta capacitatea de supraviețuire a organismului și poate duce în final, la complicații grave, cum sunt insuficiența hepatică, cancerul hepatic sau chiar decesul.

Rolul ficatului
Ficatul menține funcțiile vitale ale organismului, fiind și cel mai mare organ solid din corpul uman. Ficatul este format din hepatocite - celule hepatice. La persoanele adulte are o greutate de circa 1 - 1,7 kg. Aproape întreaga cantitate de sânge din organism trece prin ficat care sintetizează nutrienții și alte substanțe, în așa mod încât organismul să le folosească și să elimine mai ușor.
Hepatita B, una din cele mai frecvente infectii ale ficatului
Funcțiile principale ale ficatului
- produce bila, o substanță chimică utilizată în digestia alimentelor;
- stochează peste jumătate din rezervele de agenți anti-bacterieni din corp care combat infecțiile;
- filtrează și îndepărtează resturile organice, medicamentele și substanțele toxice din sânge;
- produce proteine care asigură coagularea sângelui;
- are funcție de control al nivelului de colesterol din sânge;
- funcție de stocare a rezervelor de minerale și vitamine;

Cauzele infecțiilor hepatice
Cu toate că sunt afecțiuni ale ficatului provocate de virusuri, maladii genetice, obezitate sau consum excesiv de alcool, Hepatita B reprezintă una din cele mai des întâlnite infecții ale ficatului. Cauza hepatitei B este virusul hepatic B (VHB). De multe ori, infecția acută se tratează fără complicații pe termen lung. Cu toate acestea, maladia poate să evolueze spre o afecțiune cronică sau pe întreaga durată a vieții.

Transmiterea hepatitei B
Virusul Hepatic B (VHB) se transmite de la om la om prin contact cu sângele infectat sau cu secrețiile organismului. Cel mai des mod de transmitere se schimbă în dependență de regiunea geografică. Se poate transmite:
- pe cale sexuală de la o persoană infectată;
- prin folosirea în comun a acelorași ace și seringi;
- de la mamă la copil în timpul nașterii;
- în comunitățile de copii;
- prin folosirea în comun cu persoanele infectate a obiectelor de igienă personală, de exemplu periuța de dinți sau aparatul de ras;
- prin utilizarea echipamentelor nesterile pentru piercing corporal și tatuaje;

Manifestări
Infecția hepatică duce la inflamarea ficatului și deteriorarea capacității sale de a-și îndeplini funcțiile vitale. Complicațiile e asociază cu capacitatea micșorată a corpului uman de a lupta împotriva infecțiilor, ducând la apariția unui țesut cicatrizat, știut sub numele de fibroză și a unui țesut cicatrizat nodular, știut sub numele de ciroză. Este important de cunoscut că de multe ori maladiile hepatice nu prezintă semne clinice specifice, iar complicațiile hepatice pot fi nediagnosticate mulți ani.

Consecinţe
Majoritatea persoanelor care suferă de hepatita B nu au semne clinice specifice, însă sunt supuse unui risc mare de apariție a cirozei sau cancerului hepatic. Înlocuirea țesutului normal al ficatului cu țesut conjunctiv cicatrizat se face în câțiva ani din cauza leziunilor sau infecției pre-existente a ficatului. În sfârșit, ciroza duce la insuficiență hepatică din cauza faptului că țesutul hepatic afectat moare, iar capacitatea ficatului de a funcționa se micșorează.

Prevenire
Principala metodă de profilaxie a hepatitei B este vaccinarea. Ea este eficientă doar în cazul persoanelor care nu au fost infectați anterior cu acest virus. Persoanele care sunt expuse riscului de a contracta hepatita B trebuie să consulte specialistul, deoarece un simplu test de sânge va putea diagnostica hepatita B.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment