Durerile articulare sunt provocate de afectarea propriu-zisă a articulației sau a structurilor învecinate - oase, ligamente, tendoane, mușchi sau nervi. Leziunea poate cuprinde una sau mai multe articulații și poate fi de etiologie diversă - traumatică, infecțioasă, inflamatorie, reactivă, determinată de boli autoimune sau sistemice.

Durerile articulare sunt însoțite de manifestări locale: tumefacție, deformare, roșeață, căldură, înțepenire sau micșorarea mobilității articulare (care poate fi reală sau impusă de durerile intense), instabilitate articulară. În unele cazuri, se pot adăuga simptome generale (febră, frison, oboseală, stare generală alterată, pierderea în greutate), dar și unele generate de afecțiunea cauzală: tulburări gastrointestinale (mai ales diaree) în artritele reactive de cauză digestivă, manifestări oculare (irido-ciclite, uveite, conjunctivite, afectarea retinei) în sindromul Reiter sau sindromul Behcet, modificări la nivelul tegumentelor și mucoaselor (echimoze în traumatisme, erupții, ulcerații bucale sau genitale în maladia Behcet, eritem și noduli în reumatismul articular), simptome urinare (disurie, secreție uretrală) în sindromul Reiter sau gonoree.
Durerile articulare, afectarea articulatiei
La copii și adolescenți, durerile sunt cauzate deseori de traumatisme sau reumatism articular, la persoanele în vârstă de gută sau afecțiuni degenerative, în timp ce la adultul tânăr sunt mai frecvente cauzele reactive sau autoimune.

Durerea poate fi intensă sau moderată, are tendința de a fi difuză în cazul afectării structurilor profunde și mai bine localizată în afectarea structurilor superficiale. Ea poate fi mai intensă dimineața (tipic în poliartrita reumatoidă de exemplu) sau spre seară, dispare sau, din contră, se intensifică după folosirea articulației, poate fi cronică (veche) sau apărută de curând. Ea poate fi monoarticulară (în gută, artritele septice, traumatice sau degenerative) sau poliarticulară: în poliartrita reumatoidă, boala Lyme, lupus, psoriazis, reumatism articular acut (când afectarea articulară "migrează", afectând pe rând articulațiile mari).

Există anumite localizări predilecte: în gută este afectat des halucele (degetul mare de la picior), în poliartrita reumatoidă articulațiile mici de la mână, genunchiul este afectat frecvent de traumatisme sau afecțiuni degenerative, coloana cervicală de spondiloză (de asemenea, o afecțiune degenerativă), coloana lombară de spondiloză și spondilită anchilozantă sau artrite reactive.

Tumefacția însoțește aproape întotdeauna durerea articulară (osteoartrite, artrite septice, gută, reumatism articular, poliartrită reumatoidă etc.). În traumatisme apare o deformare marcată a articulației și zonei adiacente, iar în spondilită o rigidizare a coloanei lombare, care produce un mers sacadat. Febra apare în reumatismul articular și maladiile autoimune, putând fi însoțită de frisoane în artrita septică.

Durerile articulare au o etiologie variată. Deseori este vorba de un traumatism care interesează fie articulația, fie structurile învecinate (fracturi osoase, întinderi de mușchi sau ligamente, dislocări, luxații, rupturi). Durerea osoasă produsă fie de o tumoare, fie de osteoporoză (demineralizare osoasă) sau osteomielită (infecție locală) se poate de asemenea resimți la nivelul unei articulații. Osteoartrita degenerativă determină distrugerea progresivă a cartilajului și este deseori întâlnită după vârsta de 45-50 de ani.

De obicei, artrita septică este produsă de infecții bacteriene (mai rar virale sau fungice), cel mai des streptococice sau stafilococice, dar apare și în tuberculoză, gonoree, sifilis sau boala Lyme (indusă de mușcătura de căpușă).

Tratamentul se instituie în dependență de afecțiunea cauzală. Suplimentar medicamentelor, se pot adăuga fizioterapia, gimnastica medicală, curele balneare, făcute doar la indicația medicilor. Căldura locală poate avea efecte benefice (sau în unele cazuri de artrite septice sau traumatisme comprese reci sau pungi cu gheață). Uneori se poate indica tratament chirurgical.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment