Atunci când strângi o coajă de portocală deasupra unei lumânări, sute de steluţe mici se aprind deasupra flăcării. Acesta este un ulei esenţial, adică un ulei de plantă aromată. Extracţia uleiului se face prin distilare la rece, metodă inventată încă din Evul Mediu.
Aromoterapia, un miracol pentru sănătate
Decoctul de plante, care rezultă prin presare, este trecut într-un vas imens. Încălzit, el produce un gaz care este apoi răcit prin trecerea prin ţevi multiple. Picăturile obţinute astfel constituie uleiul esenţial. Două tone de portocale sunt necesare pentru a obţine 100 g de ulei esenţial şi 500 de rădăcini de verbină pentru a obţine 30 g.

Uleiurile esenţiale au efect terapeutic?
Ele pot fi administrate pe cale orală, cutanată (masaje) sau prin difuzie. Sunt utilizate de secole, specialiştii afirmând că mirosul lor provoacă reacţii chimice şi fiziologice în organism. Toate modurile de administrare pot fi eficace.

Uleiurile esenţiale absorbite prin mucoase în timpul inhalării acţionează uneori mai repede decât cele introduse pe cale cutanată. Ele au efecţ asupra întregului organism şi pot ajuta în lupta contra bufeurilor de căldură, anxietăţii, deprimării şi reumatismului.

Uleiuri esenţiale contra bufeurilor de căldură
Anumite uleiuri esenţiale permit îngrijirea bufeurilor de căldură, urcări bruşte ale temperaturii corporale caracteristice menopauzei.

Pe cale orală: diluaţi 2 picături de salvie într-o linguriţă cu ulei de măsline. Mixtura trebuie luată de trei ori pe zi timp de 20 de zile. Cura poate fi reluată cu condiţia să faci pauză o săptămână pe lună.

Uleiuri esenţiale contra anxietăţii
Cunoscut de secole pentru efectul său calmant, muşeţelul este eficace în calmarea stresului şi anxietăţii. În afară de acesta, există şi alte plante cu efecte relaxante.

Aplicaţi pe piele sau înghiţiţi: o picătură de maghiran, o picătură de muşeţel, o picătură de ylang-ylang. Aplicaţi de trei ori pe zi pe cerul gurii, pe faţa internă a încheieturii mâinii şi sub limbă pânâ la ameliorare.

Uleiuri esenţiale contra deprimării
În masaj: amestecaţi o picătură de arbore de ceai, o picătură de lâmâiţă, o picătură de rozmarin, o picătură de trandafir şi o picătură de maghiran. Aplicaţi pe tălpi, pe faţa internă a încheieturii mâinii şi în lungul coloanei vertebrale, de două ori pe zi, timp de 3 săptămâni.

Uleiuri esenţiale antireumatismale
Uleiurile esenţiale de rozmarin, dafin, lavandă, eucalipt au puterea de a lecui reumatismul şi inflamaţiiie.

Pentru masaj: luaţi 2 picături de rozmarin camforat, 2 picături de dafin, 3 picături de lavandă, 2 picături de eucalipt şi 10 picături de arnică. Masaţi locurile dureroase timp de un minut, de 3-5 ori pe zi, până la ameliorare.

Uleiurile esenţiale: atenfie la concentraţie!
Concentraţia uleiurilor esenţiale contribuie adesea la eficacitatea lor. Bine dozate, uleiurile esenţiale pot trata numeroase boli. Totuşi, utilizarea lor terapeutică este subordonată unui diagnostic medical pentru a evita orice efect secundar nedorit.

Atenţie! Nediluate, uleiurile esenţiale sunt nocive, mai ales dacă sunt luate pe cale orală. Chiar aplicate extern, trebuie să le amestecaţi, de exemplu, cu ulei de migdală dulce. Cereţi părerea unui aromoterapeut!
Yandex