Stilul de viață reprezintă un pas important pentru prevenirea maladiilor cronice chinuitoare, din care face parte diabetul zaharat tip 2. Această boală reprezintă o consecință a alimentației incorecte, hiper-calorice, bogate în grăsimi și glucide rafinate, a obezității și sedentarismului, a fumatului și consumului abundent de alcool.
Alimentația corectă și exercițiile fizice micșorează simptomele diabetului zaharat tip 2
Pentru a ține piept acestei maladii, medicii vin cu un șir de recomandări

Fără alimentație bogată în grăsimi
Dietele sărace în carbohidrați, bogate în proteine, ajută la micșorarea greutății doar în faza inițială, însă nu sunt recomandate la menținerea greutății pe termen lung. O astfel de alimentație poate produce insuficiențe grave prin excluderea unor compuși importanți. Este bine ca alimentația să fie variată. Puneți accent pe produse sărace în grăsimi și calorii precum legumele, fructele, cerealele, carnea de pui și peștele.

Greutate adecvată
Pentru indivizii supraponderali sau obezi, profilaxia diabetului zaharat se bazează pe obținerea unei greutăți cât mai apropiată de cea ideală. Studiile arată că persoanele adulte supraponderale care au pierdut circa 5-10% din greutatea inițială și care au făcut exerciții fizice în mod regulat, au avut cu circa 60% un risc mai mic de a face diabet. Greutatea optimală nu are beneficii doar în prevenirea diabetului, ci și pentru funcționarea sănătoasă a inimii, ficatului, micșorarea colesterolului ș. a.

Exerciții fizice
Specialiștii recomandă cel puțin 30 de minute de exerciții fizice moderate în fiecare zi. Este util și mersul pe jos. Ele favorizează pierderea greutății, previn sindromul metabolic și implicit diabetul zaharat tip 2. Chiar dacă este însoțită de pierderea greutății sau nu, exercițiile fizice ajută la menținerea glicemiei la un nivel optim și mări sensibilitatea la insulină.

Multe fibre
Fibrele previn apariția diabetului zaharat prin îmbunătățirea cantității de zahăr din sânge. Fibrele micșorează și riscul afecțiunilor cardiovasculare, ajută la scăderea greutății prin reducerea senzației de foame. Zilnic includeți circa 25-50 de grame de fibre (din legume, fructe, fasole, pâine integrală, nuci, semințe, etc.).

Cereale integrale
Cerealele integrale sunt o parte importantă a alimentației în prevenirea diabetului zaharat tip 2.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment