Mobilierul creşei şi al grădiniţei de copii influenţează dezvoltarea fizică şi psihomotorie a copilului. Din acest motiv, la înzestrarea încăperilor cu mobilier se va ţine seama de cerinţele medico-pedagogice specifice grupelor de vârstă. Utilajul include mobilier care e folosit în perioada de veghe, pentru somn, jocuri, activităţi, primirea hranei.

În mod convenţional tot mobilierul încăperilor principale poate fi divizat în 3 grupe: mobilierul destinat copiilor (măsuţe, scaune, paturi, dulapuri, utilaj sportiv); mobilierul personalului de serviciu (mese, scaune, dulapuri separate pentru păstrarea hainelor şi inventarului); mobilierul copiilor şi personalului de serviciu (mese pentru masaj, înfăşat, alimentare, de distribuire).

Camera de grupă pentru copiii sugari este amenajată cu 2 ţarcuri de formă dreptunghiulară, masă pentru înfăşat, mese alimentare; pentru grupele de târâtori - ţarcuri, tobogane, mese cu un loc sau mese comune; pentru grupa mare - mese, scaune, divane. În fiecare cameră trebuie să fie mese şi scaune, dulapuri pentru jucării, o masă de toaletă cu poliţe pentru lenjerie şi cu sertare pentru păstrarea obiectelor de deservire a copiilor.

În camera de grupă a copiilor sugari trebuie să fie mese pentru înfăşat, iar pentru cei de 8-12 luni - mese alimentare cu înălţimea de 70 cm şi fotolii cu înălţimea scaunului de 40 cm, lăţimea -27 cm.

Pentru târâtori se instalează ţarcuri-colective (lungimea 6 m, lăţimea 5 m, înălţimea 0,45 m), ţarc-tobogan cu scăriţă şi panta înclinată (lungimea toboganului - 2 m 36 cm, înălţimea lui - 0,8 m, lungimea pantei - 0,9 m şi a scăriţei - 0,72 m), balansoar (lungimea - 0,7 m, înalţimea-0,4 m, lăţimea - 0,5 m), punte de gimnastică (lungimea

- 1,5 m, lăţimea - 0,4 m, înălţimea parapetului - 0,45 m). Pentru copiii mai mari de 1 an se recomandă o scăriţă de gimnastică sau spalier (înălţimea -1,5 m, lăţimea -1,3 m, distanţa dintre bare -15 cm).

încăperile de grupă preşcolare sunt utilizate cu mese, scaune, dulapuri pentru păstrarea jucăriilor şi materialelor didactice Pentru grupele medie, mare şi pregătitoare se recomandă mese cu două locuri. Mesele şi scaunele pentru instituţiile antepreşcolare şi preşcolare sunt marcate pentru 5 grupe de copii, corespunzător standardelor în vigoare.

Mesele sunt aranjate perpendicular către peretele exterior, încât iluminatul natural să cadă din stânga, cele cu 4 locuri - în 2 rânduri, cu 2 locuri - în 3, cu distanţa dintre mese de 0,5 m, dintre rânduri - de 0,45 m, de la perete - 1 m. Incepând cu grupa medie în camera de grupă se instalează tabla la o înălţime de la podea de 0,7 - 0,8 m, cu dimensiunile de 0,75x1,5 m.

In instituţiile preşcolare, construite conform normelor şi regulilor vechi fară dormitoare, încăperile de grupă trebuie să fie utilate cu dulapuri incorporate cu paturi pliante. Optimală, însă, este prezenţa dormitoarelor care trebuie mobilate cu paturi. Paturile sunt amplasate la o distanţă dintre ele de 0,3 m, dintre rânduri - de 0,5 m, de la peretele exterior - de 0,7-1,0 m.

La demonstrarea diafilmelor e necesar să se folosească ecrane speciale (cu coeficientul de reflecţie 0,8) instalate la o distanţă de la podea de 1,0-1,3 m. E important a respecta distanţa necesară de la aparatul de proiecţie şi ecran şi de la primul rând de scaune şi ecran.

Pentru demonstrarea emisiunilor televizate se recomandă să se folosească televizoarele cu diagonala ecranului de 59-69 cm, instalate la o înălţime de 1-1,2 m de la podea; distanţa de la ecranul televizorului până la copii trebuie să fie în limita de 2,5m; scaunele se amplasează în 7-8 rânduri cu o depărtare dintre ele de 0,5-0,6 m.

Utilajul sportiv folosit în instituţiile preşcolare trebuie să corespundă indicilor antropometrici ai copiilor. Spalierul pentru copiii de 5-7 ani are înălţimea de 250 cm, lăţimea de 90 cm, distanţa dintre bare fiind de 20-25 cm. Scara de gimnastică are înălţimea de 150 cm, lăţimea de 40 cm şi o distanţă dintre bare de 25 cm Banca de gimnastică trebuie să aibă înălţimea de 24 cm, lungimea de 300 cm şi lăţimea de 18 cm.

Mobila din lemn se vopseşte în culori deschise de diferite nuanţe, iar unele obiecte destinate jocurilor şi odihnei copiilor pot avea culori şi mai vii (roşie, portocalie).

Dulapurile pentru păstrarea jucăriilor, materialelor de construcţie şi a diferitelor articole didactice trebuie să corespundă înălţimii copiilor. Dulapurile pentru jucării în grupa mică au înălţimea de 135 cm, în grupa mijlocie şi mare - 145 cm. Lăţimea lor este egală cu 100 cm, iar adâncimea poliţelor - cu 40 cm. Pentru păstrarea materialelor de construcţie se folosesc dulapuri cu alte dimensiuni: înălţimea - de 110 cm, lăţimea - de 175 cm, adâncimea - de 35 cm. Toată mobila trebuie să aibă o suprafaţă netedă, colţurile şi muchiile bine rotunjite.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment