Taberele de odihna si munca fac parte din grupul institutiilor de asanare si sunt destinate elevilor claselor superioare. Aceste tabere se formeaza din elevii claselor a VIII-a - a Xl-a, ale scolilor urbane si rurale care au implinit 14 ani. Taberele de odihna si munca, de regula, functioneaza in timpul vacantei de vara. In ele munca de productie social-utila se imbina cu odihna rational organizata si cu masuri de asanare.

Ca unitate de structura a taberelor se considera detasamentul alcatuit din 35-40 de elevi. Durata timpului de munca in perioada vacantei de vara e de 18-24 de zile, iar activitatea zilnica e de 4 ore pentru elevii de 14-15 ani si 6 ore pentru cei de 16-17 ani

Capacitatea taberelor de odihna si munca poate fi de la 40 pana la 400 de locuri; cele mai rationale tabere se considera cele de cate 40-120 de locuri.

Taberele de odihna si munca se recomanda a fi amplasate in afara localitatilor. Acest loc trebuie sa aiba conditii favorabile de microclima (lacuri, rauri, livezi, paduri, poiene, gradini s.a.) si sa fie in apropiere de sectoarele (pana la 3 km) unde se va desfasura activitatea de munca.

Locul amplasarii taberelor de odihna si munca trebuie sa fie la o departare de minimum 40-50 m de la drumurile carosabile si la 100 m de la liniile de transportare a energiei electrice. El trebuie sa dispuna de surse de apa potabila si de instalatii de epurare a apelor reziduale, de energie electrica si de cai de comunicatie.

Dupa modul de constructie taberele de odihna si munca pot fi stationare sau temporare, folosind cladirea scolilor urbane si rurale, caminele scolilor-internat s.a. Folosirea temporara a cladirilor scolilor si caminelor poate fi permisa cu o conditie ca ele sa fie eliberate pentru reparatie cu cel putin 30 de zile inainte de inceperea anului de studii.

Suprafata lotului de pamant alocat pentru constructia taberelor de odihna si munca e din contul a 175-200 m2 la un loc. Pe lotul de pamant, de regula, se proiecteaza urmatoarele zone functionale: locativa, culturala si de odihna, sportiva si de gospodarie.

Zona locativa e alcatuita din dormitoare. Fiecare dormitor are cel mult 10 locuri, iar pentru un loc se proiecteaza cate 3,5 m2. Afara de dormitoare in aceste cladiri se prevad blocuri sanitare (lavoare - 2 la 10 elevi, scaune de toaleta - unu la 10 elevi, dusuri - o sita de dus la 15-20 elevi, cazi penru picioare -una la 15-20 elevi si o cabina igienica pentru 50 de fete), camere de odihna sau verande deschise din contul a cate 0,9-1,0 m2  la un elev, depozite pentru obiectele personale ale elevilor (valize, haine s.a.) - 4 m2, camere pentru pedagogi-educatori cu blocuri sanitare (9-15 m2), vestibul cu garderoabe - 0,25-0,3 m2 la un elev, incaperi medicale - cabinetul medical si de tratament -14 m2, saloane de tip boxe cu blocuri sanitare - 22 m2 s.a.

In unele cazuri in taberele de odihna si munca pot fi folosite in loc de dormitoare corturi. In aceste cazuri temperatura aerului noaptea trebuie sa fie nu mai joasa de 10°C. Corturile se instaleaza pe un loc mai inalt si uscat. In jurul lor se sapa un sant cu inclinare' pentru scurgerea apelor de ploaie. Pardoseala trebuie sa fie de scandura, la o inaltime de 15-20 cm de la pamant. In vecinatate cu corturile, la o distanta de 20 - 25 m, se instaleaza lavoare cu cazi pentru picioare, toaleta si dusuri de vara.

In zona de odihna se includ terenuri de jocuri distractive -estrada, discoteca, balansoare, havuz s.a.

Pentru zona sportiva si de insanatosire sunt proiectate toate terenurile necesare pentru jocurile sportive — fotbal, baschet, volei, badminton, tenis de masa, pista de alergari, sarituri, aruncari s.a. Tot aici se prevede un bazin de inot cu terenuri pentru bai de aer si de soare.

Tot terenul zonei sportive trebuie sa ocupe 35% din suprafata totala a lotului de pamant, iar la un loc sa revina 20 m2.

Zona de gospodarie e rational sa se amplaseze la o margine a lotului de pamant. Ea se izoleaza de restul zonelor functionale si are intrare separata pentru autotransport. De regula, in zona de gospodarie e amplasat blocul alimentar al taberei de odihna si munca si blocul administrativ.

Blocul alimentar include o sufragerie cu un numar de locuri egal cu capacitatea taberei, iar la un loc revine 1 m2

Incaperile necesare pentru pastrarea si prepararea produselor alimentare, pregatirea bucatelor, spalarea veselei si tacamurilor bucatariei s.a au suprafata totala in functie de capacitatea taberei - de la 50 pana la 130 m2

Din componenta blocului alimentar mai fac parte si garderoabele pentru bucatari - 6-8 m2, dusul si WC-ul-4 m2

Din incaperile administrative si de gospodarie fac parte: cabinetul sefului taberei - 10-12 m2, contabilitatea - 12 m2, depozitele pentru albituri, imbracaminte si incaltaminte de luau s.a.

Primirea elevilor in taberele de odihna si munca. Trebuie sa decurga conform unor reguli sanitare stricte, prin urmare numai dupa ce acestea au primit autorizarea respectiva de functionare.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment