Ce este implantul cohlear?
Implantul cohlear reprezintă un dispozitiv electronic care restabilește parțial auzul copiilor născuți cu hipoacuzii severe, dar și al adulților care și-au pierdut acest simț. Este implantat chirurgical în urechea internă și activat de o componență purtată la exteriorul urechii. Spre deosebire de un aparat auditiv, implantul cohlear nu face sunetul mai puternic sau mai clar. În schimb, dispozitivul creează o cale alternativă pentru părțile distruse din aparatul auditiv și stimulează direct nervul auditiv, permițând persoanelor cu afectarea auditivă gravă să perceapă sunetele.

Cum funcționează organul auditiv?
Ca organ auditiv, urechea este alcătuită din 3 porțiuni: urechea externă, urechea medie și urechea internă. Funcțional, există un segment de conducere a sunetelor și un segment senzorial. În segmentul de conducere, sunetele se propagă de-a lungul canalului auditiv din urechea externă, producând vibrația timpanului. 3 oase minuscule, situate în urechea medie, transmit vibrațiile de la timpan la cohlee, situată în urechea internă. La nivelul segmentului senzorial, cele 3 oscioare din urechea medie încep sa vibreze, producând o serie de unde în fluidul din cohlee. Acestea stimulează cele aproximativ 16000 de celule senzoriale ciliate. Mișcarea cililor acestor celule generează impulsuri electrice care ajung prin nervul auditiv în zona din creier în care se formează senzația de auz.

Cum se poate afecta auzul?
O maladie sau o obstrucție care afectează urechea externă sau medie împiedică propagarea sunetelor către cohlee, rezultând surditatea de transmisie. De obicei, tratamentele medicale sau chirurgicale pot rezolva această problemă.

În schimb, o afecțiune a urechii interne poate produce leziuni ale organului senzorial, conducând la surditatea neuro-senzorială. În majoritatea cazurilor se lezează celulele senzoriale ciliate care nu își mai îndeplinesc funcția. Cu toate că în asemenea cazuri multe dintre fibrele nervului auditiv sunt intacte, ele nu mai transmit impulsuri către creier, deoarece celulele senzoriale nu mai funcționează. Acest tip de surditate nu poate fi corectat medical, singura soluție fiind implantul cohlear.

Funcționarea implantului cohlear
Implantul cohlear îndeplinește rolul celulelor ciliate distruse sau lezate și convertește sunetele în impulsuri nervoase pe care le transmite nervului auditiv. Implantul este format dintr-un mic dispozitiv electronic, plasat chirurgical sub pielea din spatele urechii și dintr-un procesor de vorbire, purtat la exterior, ce codifică informația sonoră.

Acesta transformă sunetele în semnale electrice care ajung, printr-un fir subțire, la piesa plasată în spatele urechii, iar de la aceasta sunt transmise, prin unde radio, către electrozii implantați în cohlee. Electrozii stimulează nervul auditiv, iar semnalele ajunse în creier capătă semnificația unor sunete percepute.

Indicațiile implantului cohlear
Implantul cohlear se indică în tratamentul hipoacuziei severe sau totale bilaterale care nu mai poate fi corectată prin protezare. Spre deosebire de protezele auditive care amplifică sunetul, implantul cohlear îmbunătățește abilitatea purtătorului de a înțelege cuvintele și de a vorbi clar. La copiii care s-au născut cu afectarea severă a auzului, vârsta recomandată pentru punerea implantului este intre 1 și 3 ani.

Rezultatele implantului cohlear
Implantul cohlear nu restaurează auzul normal, iar beneficiile sale diferă de la un individ la altul. Sunt mai mulți factori care contribuie la gradul de succes al implantului cohlear: de cât timp persoana suferă de surditate, numărul de fibre nervoase intacte din nervul auditiv, motivația pacientului de a învăța să audă.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment