Dereticarea lotului de pământ al instituţiilor pentru copii şi adolescenţi se va efectua zilnic cu 1-2 ore înainte de sosirea copiilor şi în măsura impurificării lui. Gunoiul strâns se adună pe terenul de colectare a resturilor. Pe teritoriul instituţiei pentru copii şi adolescenţi se interzice arderea gunoiului şi frunzelor uscate.

În timpul cald dereticarea lotului de pământ se va face numai după o stropire cu apă. Tot utilajul de pe lotul de pământ (mese, scaune, instalaţii sportive ş a.) trebuie să fie într-o stare bună şi se va şterge zilnic de praf Gunoiul colectat trebuie evacuat când containerele s-au umplut pe 2/3 din volumul lor (iarna - o dată la 2 - 3 zile, iar vara - zilnic. În caz de lipsă a canalizatei haznalele şi lăzile cu gunoi trebuie să fie curăţate şi prelucrate cu soluţie de 10% clorură de calciu.

În fiecare săptămână haznalele şi lăzile cu gunoi se presăra cu clorură de calciu uscat din contul 1 kg la 1 m2. La intrare în clădirea instituţiilor pentru copii şi adolescenţi se instalează râzători pentru a rade încălţămintea de noroi, zăbrele, covoraşe de cauciuc, perii, iar în interiorul clădirii (lângă uşa de la intrare) trebuie să fie aşternut un covoraş umed, de care copiii îşi curăţă talpa încălţămintei.

Pentru a preveni pătrunderea muştelor în încăperi ferestrele blocului alimentar, spălătoriei, WC-urilor m timpul cald se îngrădesc cu plase de metal sau cu tifon.

Toate încăperile instituţiilor pentru copii şi adolescenţi se vor păstra în ordine şi curăţenie. Dereticarea umedă a încăperilor se face zilnic cu ferestrele şi oberlihturile deschise, folosind detergenţi. Pardoseala încăperilor principale se spală de 2 ori pe zi. Mobila, caloriferele, pervazurile, dulapurile ş.a se şterg cu o cârpă umedă. Odată în lună se face dereticarea generală a încăperilor. În calitate de dezinfectanţi se folosesc soluţii de 0,5-1% clorură de calciu.

Covoarele şi predările aşternute pe jos zilnic se curăţă de praf. Utilajul de dereticare (teul, căldarea) se marchează în funcţie de încăperea unde e folosit (camera de studii, sala sportivă, WC ş.a.) şi se păstrează în locuri speciale. El se foloseşte strict în încăperile pentru care este destinat.

In caz de carantină în toate încăperile pentru copii în timpul dereticării se adaugă dezinfectanţi (1% cloramină sau 1% clorură de calciu), care se păstrează la întuneric în locuri inaccesibile copiilor.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment