Organismul copiilor şi adolescenţilor, fiind supus multor acţiuni nefavorabile ale mediului ambiant, inclusiv şi celor legate cu procesul instructiv-educativ, are o necesitate permanentă de ameliorare a stării de sănătate a lor. iar acest lucru poate fi realizat numai în cazul când se utilizează acei factori ai mediului ambiant, care au acţiuni de însănătoşire a organismului copilului. Cel mai favorabil timp de însănătoşire se consideră sezonul de vară, când e posibil de a folosi factorii naturali ai mediului ambiant (aerul, apa, razele solare) şi condiţiile locale microclimaterice (pădurile, poienele, livezile, grădinile, lacurile, râurile ş.a.).

Pentru călirea şi întremarea stării de sănătate a copiilor şi adolescenţilor la noi funcţionează numeroase instituţii speciale. Dintre acestea fac parte: taberele de vară pentru elevii de 7-14 ani, taberele de odihnă şi muncă pentru elevii claselor superioare, terenurile de odihnă cu sejur de zi pe lângă şcoli, casele de odihnă pentru familii cu copii, bazele turistice, taberele de odihnă pentru tineret ş.a. Cele mai răspândite sunt taberele de vară şi taberele de odihnă şi muncă, care funcţionează în timpul vacanţei de vară.

Principalele argumente ale necesităţii de însănătoşire a copiilor şi adolescenţilor în timpul vacanţei de vară:

1. Spre sfârşitul anului de studii sub influenţa eforturilui depus în legătură cu procesul instructiv-educativ la elevi se constată o reducere a capacităţii de muncă; ei acuză dureri de cap, slăbiciuni, insomnie, somn nesatisfâcător ş.a.

2. Virozele sezoniere din timpul anului de studii contribuie la o reducere considerabilă a rezistenţei organismului copilului.

3. În timpul sezoanelor de iarnă, toamnă târzie şi primăvară timpurie în mediul ambiant se determină o cantitate insuficientă de raze ultraviolete.

4. Prezenţa hipodinamiei la elevi, care e strâns legată cu particularităţile procesului instructiv-eductiv şi cu componentele lui (lecţii, pregătirea temelor pentru acasă ş.a.), conduce la o scădere a stării funcţionale a organismului ş.a.

Toate aceste stări, ale organismului copiilor şi adolescenţilor argumentează necesitatea de organizare şi realizare a măsurilor de însănătoşire a lor în timpul vacanţei de vară în diferite instituţii speciale de odihnă şi însănătoşire.

Factorii principali, ce contribuie la întremarea stării de sănătate ă copiilor în instituţiile respective de însănătoşire şi odihnă sunt:
a) aflarea, timp îndelungat în aer liber în condiţii favorabile de microclimă (componenţa chimică şi ionică a aerului atmosferic);

b) folosirea tuturor formelor de educaţie fizică (exerciţii fizice, jocuri şi competiţii sportive, marşuri turistice şi excursii, distracţii ş.a.);

c) aplicarea diferitelor proceduri de călire (băi de aer, hidroterapice, de soare);

d) organizarea somnului de zi timp de 2 ore;

e) respectarea regimului raţional al zilei; alternarea diferitelor forme de activităţi (active, pasive, odihnă);

f) alimentarea echilibrată, care prevede un surplus de până la 15% calorii, multe fructe şi legume proaspete ş.a.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment