Rinichii sant organe pereche, au forma unor boabe de fasole, o lungime de 12 cm si o latime de 6 cm. Fiecare cantareste circa 150 g. Sant situati la nivelul primelor vertebre lombare, de o parte si de alta a coloanei vertebrale.

Ei indeplinesc un rol extrem de important, cel de filtrare a sangelui. Aceste organe au si alte functii vitale mentin constant volumul de apa in corp, echilibreaza concentratia sangvina in substante chimice precum potasiul si sodiu, regleaza tensiunea arteriala prin secretia de renina, secreta anumiti hormoni care sant implicati in activitati importante in organism etc.

Curiozitati:
  • Rinichii pompeaza circa 200 litri de sange prin cei 225 km de tuburi si prin cele doua milioane de filtre numite nefroni, zi de zi.
  • Se produc aproximativ un litru si jumatate de urina, in 24 de ore.
  • Functia renala poate fi asigurata corect si de un singur rinichi sanatos.
  • Nucile sant recomandate celor care au afectiuni renale, deoarece ele tonifica rinichii si ii ajuta sa functioneze bine. Chinezii cred ca rinichii sant cheia care mentine echilibrul si energia organismului si vorbesc despre nuci ca fiind "fructul longevitatii".
Rinichii - filtrul organismului, curiozitati
Afectiuni frecvente ale rinichilor
Litiaza renala este caracterizata prin formarea de calculi (pietre) in bazinet si caile urinare. Calculii apar din cauza ca unele substante chimice din urina se transforma in cristale. Pietrele de dimensiuni mici pot fi eliminate prin urina, dar deplasarea lor in interiorul rinichilor poate produce dureri destul de puternice.

Calculii mari irita si dilata ureterul pe masura ce se deplaseaza spre vezica, provocand dureri violente. Un calcul de dimensiuni mari poate rani serios rinichiul sau poate bloca caile urinare. Litiaza se trateaza cu ultrasunete, cu unde de soc sau prin interventie chirurgicala.

Infectiile rinichilor apar cand bacteriile care patrund in organism ajung la rinichi. Netratate, aceste infectii pot produce distrugeri ireversibile la nivelul rinichiului.

Glomerulonefrita - inflamatia capilarelor glomerulare. Poate aparea dupa o infectie streptococica: amigdalita, sinuzita, otita, infectie dentara, scarlatina... Se manifesta prin: dureri lombare, cefalee, greturi, febra si frisoane, lipsa poftei de mancare, paloare.

Pielonefrita - inflamatia tesutului interstitial renal (spatiul dintre nefroni). De obicei, infectia apare din cauza bacteriilor care ajung la rinichi din vezica urinara sau din caile urinare. Simptome: febra, frisoane, cefalee, dureri lombare, cantitate mare de urina.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment