Ca regulă, intoxicaţiile menţionate au avut loc în urma consumului ciupercilor culese de membrii familiei, de vecini sau cumpărate din locuri neautorizate şi pregătite în condiţii de casă, şi sunt legate de necunoaşterea de către populaţie a soiurilor de ciuperci comestibile, modului şi condiţiilor necesare pentru preparare, conservare, şi iresponsabilitatea lor faţă de sănătatea proprie şi a celor apropiaţi.

În condiţiile de caniculă şi de secetă, precum a fost vara aceasta, ciupercile, chiar din speciile comestibile au acumulat mult mai multe substanţe toxice, iar unele au suferit transformări, devenind necomestibile şi periculoase pentru sănătate.

Manifestările clinice
Este foarte important de reţinut, că intoxicaţia cu ciuperci reprezintă o urgenţă medicală, şi rapiditatea în stabilirea diagnosticului şi instituirea tratamentului - pot salva viaţa bolnavului. Gravitatea acestor afecţiuni accidentale constă şi în faptul că, în general, ciupercile se consumă în familie - şi atunci se îmbolnăvesc toţi membrii familiei.
Profilaxia intoxicatiilor cu ciuperci
Cu cât simptomele apar mai rapid, cu atât intoxicaţia este mai gravă. În aproximativ două ore de la consumul ciupercilor poate apărea greaţă, vomă, diareea, transpiraţia excesivă. După 6 ore - bolnavul poate suferi de cefalee, ameţeală şi agravarea stărilor de vomă. După 72 de ore pot apărea complicaţiile severe hepatice şi insuficienţa renală, ce poate duce la sfârşit letal. Există şi unele ciuperci care devin toxice, când sunt consumate în combinaţie cu alcool.

Recomandări pentru populaţie
- Consumaţi numai acele ciuperci despre care sunteţi convinşi că sunt comestibile;
- Ciupercile care nu le cunoaşteţi sau care vă provoacă suspiciune nu le consumaţi şi nu le degustaţi, mai ales în formă crudă;
- Nu procuraţi ciuperci de la persoane ce le comercializează pe marginile drumuri lor şi în locuri neautorizate;
- Nu colectaţi ciupercile, chiar şi cele comestibile cunoscute, din parcurile orăşeneşti, scuaruri, din vecinătatea drumurilor şi căilor ferate, de la gunoişti, fiincă în aceste zone ciupercile acumulează substanţe toxice şi devin necomestibile;
- Nu implicaţi în procesul de colectare copiii;
- Nu daţi ciuperci copiilor în calitate de alimente;
- Fierbeţi ciupercile în 2-3 ape - 10-15 minute, scurgând apa şi aruncând-o înainte de prepararea ciupercilor;
- Nu conservaţi ciupercile în condiţii casnice prin ermetizare. Ciupercile nu pot fi spălate bine de sol, în care se pot găsi forme sporulate ale agentului patogen al botulismului, care, în condiţii anaerobe (fără aer) din conserve produce toxine, provocând o intoxicaţie gravă la om - botulismul. Fierberea timp de 5 ore nu distruge aceşti spori;
- La primele simptoame de intoxicaţie este necesar să vă adresaţi urgent după ajutor medical. Până la acordarea asistenţei medicale, trebuie ca persoanei ce a fost intoxicată să i se facă spălături gastrice (stomacale) cu apă la temperatura camerei pentru a diminua gravitatea intoxicaţiei generale.

Conştientizarea pericolului otrăvirilor cu ciuperci şi respectarea regulilor enumerate mai sus vor minimaliza riscul sporit pentru sănătatea şi viaţa d-stră!

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment